Home VestiEkonomija Poslednji rok za privatizovanje 31. decembar 2015.

Poslednji rok za privatizovanje 31. decembar 2015.

by bifadmin

Po usvojenim izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, 31. decembar 2015. godine je krajnji rok za privatizaciju svih 526 preduzeća u portfelju Agencije za privatizaciju.

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kojima je predloženo produženje roka za privatizaciju preduzeća od strateškog značaja i preduzeća na Kosovu. U obrazloženju zakona je navedeno da je cilj izmena da se uspešno reši sudbina preduzeća u kojima postoje uslovi za privatizaciju, da se olakša postupak privatizacije i da se utvrdi realno stanje njihove imovine, obaveza i kapitala, odnosno da se utvrdi njihova stvarna tržišna vrednost.

Predlog Ministarstva privrede je da se do godinu dana produži rok za privatizaciju 17 preduzeća, a na Kosovu i Metohiji je 18 neprivatizovanih firmi.

Poslanici su danas usvojili i izmene i dopune Zakona o standardizaciji, kojima je predviđeno da Institut za standardizaciju može da obavlja i druge poslove, radi uspostavljanja održivog i stabilnog izvora finansiranja.

Zakon predviđa da Institut može da se bavi i poslovima sertifikacije, kao i pružanjem stručne pomoći za primenu, odnosno ispunjavanje zahteva srpskih standarda.

Izmenama je predviđeno i da se nacionalni standardi drugih država mogu koristiti kao osnova za donošenje srpskih standarda samo u slučaju kada u određenoj oblasti ne postoje međunarodni standardi, kao i da se u tom slučaju mogu donositi i izvorni srpski standardi i srodni dokumenti.

Ukinuta je obaveza Instituta da rešenja o donošenju i povlačenju srpskih standarda i srodnih dokumenta objavljuje u „Službenom glasniku“.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...