Home VestiEkonomija Protest radnika koji su napustili fabrike

Protest radnika koji su napustili fabrike

by bifadmin

Bivši radnici koji su 2011. godine napustili fabrike u Kragujevcu uz opciju socijalog programa “5 godina do penzije“ zatražili su danas prijem kod premijera jer smatraju da su oštećeni novim Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Predstavnik Udruženja bivših radnika Aleksandar Petrović je rekao na protestu ispred zgrade gradske uprave da su nadležna ministarstva „ostala gluva“, pa bivši radnici moraju da traže razgovor sa premijerom, kako bi se rešavali njihovi problemi.

Prema njegovim rečima, bivši radnici su oštećeni novim Zakonom o PIO jer dobijaju rešenja o odlasku u prevremenu penziju sa trajnim umanjenjem primanja do 20,4 odsto.

Radnici nekoliko kragujevačkih preduzeća napuštali su radna mesta po socijalnom programu „5 godina do penzije“ koji je predviđao odlazak u penziju kada se ispuni prvi uslov, odnosno 40 godina radnog staža.

Po novom Zakonu o PIO traži se i ispunjavanje uslova o godinama starosti, koji većina bivših radnika ne ispunjava i mora da plaća mesečne penale.

„Očekivali smo reviziju penala, ali su za sada to samo priče i nema konkretnog rešenja za naš problem“ rekao je Petrović i dodao da bivši radnici koji dobijaju rešenja o odlasku u penziju uz „penale“ ulažu žalbe Fondu PIO i da je do sada podneto oko 30 žalbi.

Petrović je rekao da u Kragujevcu ima oko 900 bivših radnika koje pogadja novi Zakon o PIO, a u Srbiji izmedju šest i sedam hiljada.

Zbog nerešavanja problema bivših radnika održan je protest ispred zgrade gradske uprave u Kragujevcu na kome je učestvovalo preko 100 bivših radnika fabrika Zastava automobili, Zastava oružje, Zastava kamioni, 21. oktobar.

Njihove zahteve su podržali i predstavnici bivših radnika Goše iz Smederevske Palanke, 14. oktobra iz Kruševca i Prve petoletke iz Trstenika.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...