Home VestiEkonomija Sakso Bank: Oporavak cene sirove nafte bliži se kraju

Sakso Bank: Oporavak cene sirove nafte bliži se kraju

by bifadmin

Oporavak cene sirove nafte verovatno je došao do kraja, a za rast cene najzaslužnije je neverovatno povećanje želje investitora za ulaganjem, kroz pasivne fondove(ETF) i fjučerse, smatraju u Sakso Banci.

Globalna zasićenost naftom i dalje će se polako smanjivati radi nastavljanja povećanja proizvodnje u državama OPEC-a, naročito u Saudijskoj Arabiji i Iraku i to bez obzira na smanjenje proizvodnje u SAD i stanju na njihovim zalihama u sledećim mesecima.

„Kratkoročno gledano, u sledećih tri do šest meseci, vidim povećan rizik s korekcijom od deset dolara jer fundamentalna analiza nije ukazivala ni na ovaj oporavak. Kako je količina nafte na tržištu prelazila okvire potražnje, smanjivali su se i troškovi proizvodnje vađenja nafte iz škriljaca u SAD-u s obzirom na povećan broj radnika i opreme na tržištu, pa se ti proizvođači sada pripremaju za nastavak proizvodnje ako cena WTI sirove nafte sa sadašnjih 59 dolara dođe blizu 65 dolara“, kaže Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso Banci (Saxo Bank).

Dugoročna prognoza zavisi od ekonomskog rasta i potražnje za sirovom naftom, dodaje Hansen i kaže kako se čini da je snažna rasprodaja nafte koja traje od prošlog avgusta povećala potražnju u Sjedinjenim Državama dok se na brojnim ‘tržištima u razvoju’ i dalje ne vidi preokret. Rafinerije već nekoliko meseci postižu profitabilnost pa su zato zadržale potražnju za sirovom naftom, ne samo u SAD. Ako ipak ne poraste potražnja za prerađenim proizvodima jedino što ćemo postići je prebacivanje nafte iz jednog skladišta u drugo, odnosno iz zaliha sirovina u tankove benzina, smatra Hansen.

Na kraju godine očekujem rast WTI nafte prema 65 dolara, zaključuje analitičar iz danske investicione banke uz dodatak da će, s obzirom na mogućnosti rezanja troškova u industriji sa škriljcima, svaki oporavak iznad tog nivoa biti kratkog daha jer se proizvodnja iz škriljaca oporavlja samo ako se ne dogodi geopolitički problem.

Pročitajte i ovo...