Home VestiEkonomija U Nemačkoj ekonomski rast usporen, a u Italiji i Francuskoj ubrzan

U Nemačkoj ekonomski rast usporen, a u Italiji i Francuskoj ubrzan

by bifadmin

U prvom kvartalu 2015. godine nemačka ekonomija je usporila više nego što se očekivalo. Njen rast je u ovom periodu iznosio samo 0,3%, iako su analitičari procenjivali da će biti 0,5%. U kvartalu pre ovog, dakle u poslednja tri meseca 2014. nemački rast je iznosio 0,7%.

Do sada bilo obrnuto, ali trenutno, dok nemački rast usporava, francuski raste po najbržoj stopi u poslednje dve godine. Naime u prvom kvartalu je francuska ekonomija porasla za 0,6%. Tamo je potrošnja rasla za 1,6%, a i proizvodnja najbržim tempom u poslednje četiri godine, podstaknuta nižim cenama nafte i slabljenjem evra.

Doduše i u Nemačkoj je privatna potrošnja rasla, zajedno sa investicijama u građevinskom sektoru, ali je izvoz pao.

Italijanska ekonomija je u istom periodu porasla nešto manje nego što je očekivano, za 0,3%, iako je prognoziran njen rast od 0,2%. Ovo je prvi rast italijanske privrede još od trećeg kvartala 2011. godine.

Što se tiče inflacije, iako je ona za nijansu porasla u Nemačkoj, u ovoj, kao i u drugim evropskim zemljama ona ostaje ispod cilja koji je Evropska centralna banka propisala, od 2%. Zato je ECB u martu pustila na tržište obveznice vredne 60 milijardi evra, u novom pokušaju izbegavanja deflacije.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...