Home VestiEkonomija Varufakis: Dogovor sa kreditorima Grčke veoma blizu

Varufakis: Dogovor sa kreditorima Grčke veoma blizu

by bifadmin

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis rekao je danas da tokom sledeće nedelje očekuje postizanje sporazuma sa kreditorima, koji će njegovu zemlju spasiti od bankrotstva, koje joj se brzo približava.

„Mislim da smo veoma blizu“, rekao je Varufakis. „Recimo da je to pitanje otprilike jedne sedmice“.

Grčka vlada, koju vodi radikalna levica, gotovo četiri meseca se nateže sa svojim kreditorima zemljama evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom u vezi sa reformama koje Grčka mora da sprovede kako bi dobila 7,2 milijardi evra pomoći.

To je završni paket iz programa pomoći ukupne vrednosti 240 milijardi evra koji je pokrenut pre pet godina, nakon što se javni dug Grčke otrgao kontroli.

Varufakis je izjavio na privatnoj TV stanici Star da se čini kako kreditori veruju da je vreme za sporazum, ali je dodao da će odbiti bilo kakav kompromis koji bi levičarska vlada u Atini smatrala „neodrživim“.

Prethodno je premijer Aleksis Cipras rekao da je njegova zemlja stavila na sto detaljan predlog održivog sporazma. On je, međutim, upozorio da je Grčka u stanju „finansijskog gušenja“.

U poslednjih nekoliko sedmica, Grčka je preživljavala tako što je iz rezervi prikupljala sredstva za isplatu svakodnevnih potraživanja kao što su plate i penzije.

Atina je, međutim, priznala da više neće imati rezervnih opcija kad joj sledećeg meseca dođu nove obaveze na naplatu. Ako se dotle ne postigne sporazum sa kreditorima, Ciprasova vlada će se suočiti sa izborom šta može a šta ne može da plati, uvođenjem kontrole kapitala, pa čak i sa mogućnošću napuštanja evrozone.

„Ako se budemo suočili sa dilemom da li da platimo kreditora koji odbija da potpiše sporazum sa nama ili da platimo penzionera, uveravam vam da ćemo platiti penzionera“, rekao je Varufakis. „Nadam se da ćemo biti u stanju da platimo i jednog i drugog“.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...