Home VestiEkonomija Vujović:Deficit do kraja maja dva odsto BDP-a

Vujović:Deficit do kraja maja dva odsto BDP-a

by bifadmin

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je juče da će do kraja maja budžetski deficit biti 30 milijardi dinara, što je oko dva odsto bruto domaćeg proizvoda i ocenio da je to dobar ekonomski pokazatelj i u evropskim okvirima.

Vujović je novinarama na konferenciji u Beogradu o ulozi centralnih banaka u pristupanju EU kazao i da odložena privatizacija jednog broja preduzeća neće imati negativne posledice na budžet, jer ta preduzeća neće dobijati subvencije.

„To je fiskalno odgovorna odluka, dobijanje vremena da se za ta preduzeća nađe pravo rešenje“, rekao je Vujović.

Kako je dodao, Vlada ne želi da održava u životu nekoga ko nema uslove za to, niti želi da gura u bankrot nekoga ko može da nađe partnera i preživi na tržištu.

„Da li će se održati trend smanjenja deficita do kraja godine teško je reći, ali uštede koje smo ostvarili ćemo sigurno održati do kraja godine“, kazao je Vujović i dodao da će ovogodišenji budežetski deficit ukupne države biti oko 130 milijardi, umesto planiranih 191 milijarde dinara, pod uslovom da se Vlada pridržava sporazuma sa MMF-om.

Kako je kazao, „nije nama deficit smanjen što mi nešto ne plaćamo, već zato što ostvarujemo odnos između prihoda i rashoda koji je bolji nego prošle godine. Nama su svi elementi prihoda porasli i svi elementi rashoda su bilo pod kontrolom ili smanjeni“.

Na pitanje da li bi optimizam oko kretanja deficita mogao da ugrozi eventualno odstupanje od dogovora sa MMF ukoliko bi bile povećane plate i penzije, ministar je kazao da se Vlada ponaša tako „da poštuje sve potpisane dogovore“.

„Cilj programa je boljitak Srbije, a terapija fiskalne konsolidacije biće završena kada se stvore uslovi za to“, rekao je on, ali nije precizirao kada bi se to moglo desiti.

Vujović je kazao i da se ne štedi zbog štednje, već da bi se smanjio deficit.

„Još nismo izašli iz toga, ali važno da građani znaju da smo svaki dinar koji smo uštedeli usmerili na smanjenje deficita“, zaključio je Vujović.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...