Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Gas

B&F reč nedelje: Gas

by bifadmin

Pre desetak dana premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija mora da smanji zavisnost od ruskog gasa a istog dana na ovo je Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, u medijima odgovorio da gas iz Rusije nema zamenu na evropskom tržištu.

Posle najave zaokreta u energetskoj politici, premijerov put u SAD je doživljen kroz prizmu ovih događaja. Posebno zato što je Vučić govorio o potrebi da prihvatimo američke sugestije o diversifikaciji snabdevanja gasom tako što ćemo se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu. Tako bi se, misle mnogi, zbog povećanja konkurencije dobio kvalitetniji a možda i jeftinij gas, a smanjio bi se i politički uticaj Rusije na zemlje koje su potpuno zavisne od njenog gasa.

 

Gas 1 - 7. jun 2

 

No, Bajatović ne misli tako. Gasovod TAP, koji treba da doprema gas iz Azerbejdžana nema dovoljne količine gasa za jugoistočnu Evropu, a sve i kada bi se taj gasovod izgradio, kad se snabde Turska, preostaje svega 16 milijardi kubika gasa što je nedovoljno za zemlje regiona, rekao je Bajatović na Međunarodnom biznis kongresu u Beogradu i kojem je prisustvovao šef Gasproma Aleksej Miler. Bajatović je dodao da je gas iz škriljaca neisplativ i nekonkurentan i poručio da te alternative koje se nude Srbiji i zemljama regiona nisu prave alternative.

On je ocenio i da Rusija radi na diverzifikaciji isporuka sopstvenog gasa iz Rusije koji je neophodan evropskim zemljama i dodao da nije siguran koliko će SAD moći da pritiskaju EU po pitanju smanjenja energetske saradnje sa Rusijom.

Dok političari biraju strane, privredu i građane jedino interesuje zapravo kakav će uticaj imati krajnja odluka na njih, odnosno da li će im gas poskupeti ili pojefitniti.

“Naš ruski gas jeste i biće konkurentan u dalekoj perspektivi”, poručio je Miler na kongresu u Beogradu, dodavši da je izvoz ruskog gasa na evropsko tržište u porastu i da će nastaviti da raste u narednih 15 godina za oko 17%. Učešće ruskog gasa na evropskom tržištu je po njegovim rečima prošle godine dostiglo dostiglo oko 30 odsto.

 

Gas 1 - 7. jun

 

U Srbiji je aituacija malo počela da se popravlja. Naime, posle pet uzastopnih poskupljenja Savet Agencije za energetiku Srbije odobrio je pojeftinjenje prirodnog gasa od 1. juna, u proseku za 5,4 odsto za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje, a za domaćinstva za 5,1 odsto. To je oko 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000, koliko ih ima priključak na gas.

Da nisu u pitanju političke igre pokušao je da dokaže Srbijagas, objavivši da je pojeftinjenje nastupilo kao rezultat kvartalnog kretanja cene derivata nafte na berzi i kursa dolara.

No, za koju god stranu ili strane da se opredelimo u ovoj geopolitičkoj igri, uvek treba biti na oprezu, pogotovu posle iskustva sa toliko najavljivanim i hvaljenim Južnim tokom.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...