Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Vodostaj

B&F reč nedelje: Vodostaj

by bifadmin

Prošlog maja Srbiju za zadesile katastrofalne poplave, koje su razorile velike delove pojedinih gradova, među kojima najviše Obrenovac, a kako saopštavaju domaće vlasti sa njima i srpsku ekonomiju, koja je trenutno u recesiji. Možda su zato naše oči i ovog maja bile uprte u nebo, no iako je i peti mesec bio kišovit, do većih izlivanja reka ipak nije došlo.

Počelo je doduše, slično kao i prošle godine, vestima o obilnim kišama i poplavljenim područjima u Hrvatskoj, gde su nabujale reke plavile puteve, železničke pruge, dvorišta i podrume kuća.

 

Vodostaj, 25 - 31. maj 2

 

No, nije se prelilo kod nas. Doduše, na Dunavu i Savi krajem prošle nedelje došlo je do porasta vodostaja, a ponegde su čak ove reke dostigle i granicu redovne odbrane od poplava. Nadležni su u Obrenovcu, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, danonoćno dežurali na najkritičnijim mestima, no do većih problema ovaj put nije došlo.

Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac, kojeg je prošle godine javnost žustro kritikovala zbog “propusta u postupanju u sistemu odbrane od poplava”, ove godine je izjavljivao da je taj grad danas znatno spremniji za odbranu nego pre godinu dana, tim pre što su otklonjeni mnogi problemi izazvani u prethodnim poplavama. No i dalje ne svi, jer u koritu Kolubare još uvek postoji “određena količina balvana koji mogu da smanje protočnost”, ali po rečima Čučkovića količina kiše koja je bila najavljena prošle nedelje, ne bi ugrozila Obrenovac.

Republički hidrometeorloški zavod je proteklih dana upozoravao da će vodostaj rasti na rekama Jadar i Kolubara, ali i na pritokama gornjeg toka Zapadne Morave. Ovog maja, najviše posla u odbrani od poplava izgleda da je bilo u Golupcu i delimično u Novom Sadu, pretpostavlja se ne zbog izlivanja reka već zbog izlivanja kanalizacije.

 

Vodostaj, 25 - 31. maj

 

Fotografije Golupca koje su se pojavile na internetu vrlo brzo su izazvale šok među domaćom populacijom, posebno zato što su poplavljenim ulicama pored vode plivali i veliki komadi leda, usred maja. Grad je oštetio veliki broj objekata u Golupcu i Velikom Gradištu, a kako su nadležni saopštili, kao i svake godine, država je zakazala u zaštiti svoih stanovnika od gradonosnih padavina zbog – finansija. Naime, ove godine su nam falile i rakete i strelci koji su bili u štrajku zbog neisplaćenih prošlogodišnjih zarada, koje iznose po 4.000 dinara mesečno.

Ako nemamo poverenja u državu u zaštiti od grada, teško da ćemo imati poverenja u nju po pitanju saniranja štete nastale od ovih padavina. I dalje nezadovoljni zbog prošlogodišnje reakcije vlasti na vodenu opasnost, građani su se i ovaj put, preventivno, sami organizovali. Ponovo je aktiviran sajt poplave.rs a istovremeno su korisnici društvenih mreža pratili situaciju na terenu. Srećom po stanovnike ugroženih mesta, ovaj put nije bilo potrebe za radom volontera.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...