Home VestiIT i nauka Bosch-ov prihod u Srbiji prošle godine bio 40 miliona evra

Bosch-ov prihod u Srbiji prošle godine bio 40 miliona evra

by bifadmin

Bosch je, kao vodeći globalni dobavljač tehnologije i usluga, završio fiskalnu 2014. godinu sa 5.000.000.000 dinara (40 miliona evra) čime beleži snažan rast od 38 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan neto prihod obuhvata prodaju u zemlji, kao i interne isporuke povezanim preduzećima.

Konsolidovani prihodi od prodaje trećim licima na lokalnom tržištu beleže snažan dvocifren rast, i dostižu 3.500.000.000 dinara (28 miliona evra).

Od aprila 2015. godine, Bosch je povećao broj zaposlenih u Srbiji na oko 400. Ovaj podatak uključuje i zaposlene iz kompanije BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (sada BSH Hausgeräte GmbH), koja je prethodne godine akvizirana od strane Bosch Grupe. Očekuje se da ovaj broj i dalje raste u 2015. godini.

„Takođe, vidimo velike mogućnosti razvoja u novim industrijama kao što su informaciono komunikacione tehnologije i u tom smislu smo započeli sa novim projektima“, rekla je Jovanka Jovanović, generalni direktor kompanije Bosch u Srbiji.

Pored sedišta divizije Automotiv Aftermarket u Karlsruhe-u, Srbija je jedina lokacija sa globalnom odgovornošću vezano za marketing proizvoda, logističko planiranje, projektovanje i upravljanje kvalitetom proizvoda i usluga. Već šestu godinu za redom, Bosch Srbija nastavlja sa širenjem nadležnosti u ovim oblastima. Očekuje se da će broj zaposlenih porasti na 90 do kraja 2015. godine.

Otprilike 70 procenata od sadašnjeg broja zaposlenih čine visokoobrazovani kadrovi među kojima su u najvećem broju zastupljeni mašinski inženjeri.

No, Bosch i dalje ulaže u obrazovanje svojih zaposlenih i prva je kompanija koja je uvela sistem „dvojnog obrazovanja“ u Srbiji u 2014. godini za poziciju industrijski mehaničar. Ovaj model obrazovanja koji se primenjuje u Nemačkoj kombinuje teorijsko obrazovanje u školi sa praksom u Bosch fabrici. U saradnji sa Ministrastvom prosvete, GIZ (Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju) i srednjom tehničkom školom „Miljenko Verkić Neša“ u Pećincima, Bosch je uspostavio trogodišnji program prakse za obrazovni profil industrijski mehaničar. Trenutno, Bosch na praksi ima deset učenika u fabrici u Pećincima.

Osim toga, na našem tržištu će se naći i novi Boschovi proizvodi, poput sijalice za farove, Bosch Gigalight Plus 120, koja povećava osvetljavanje puta i do 120 procenata u poređenju sa konvencionalnim halogenim sijalicama, zatim punjač baterija C1 koji će biti lansiran u 2015. godini i koji je dizajniran za punjenje standardnih i gel akumulatora kao i akumulatora sa najzahtevnijim radnim karakteristikama, a ogranak Bosch Električni ručni alati će na tržište izbaciti više od 100 novih proizvoda.

Ostim toga, u januaru 2015. godine, Bosch je lansirao rerne Serije 8 na srpsko tržište, koje su opremljene jedinstvenom 4D tehnologijom zagrevanja i kontrolnim prstenom.

Ova kompanija takođe radi i sa javnim sektorom, posebno u pogledu implementacije sigurnosnih sistema.

Pročitajte i ovo...