Home VestiEkonomija Cipras: Grčka će ostati u evrozoni

Cipras: Grčka će ostati u evrozoni

by bifadmin

Uprkos tome što su poslednji pregovori sa međunarodnim kreditorima bili jalovi, grčki premijer Aleksis Cipras uveren je da će se pozitivno rešiti ova kriza i da će njegova zemlja ostati u evrozoni. Bar tako kaže u saopštenju za novinare.

Cipras je pozdravio planirani vanredni sastanak predsednika država i vlada devetnaest zemalja evrozone posvećen Grčkoj koji bi trebalo da se održi u ponedeljak uveče u Briselu, i dodao da bi on mogao biti veoma produktivan.

Ovo je dosta pomirljiviji ton od onog koji je juče upotrebljavao grčki ministar finansija Janis Varufakis, koji je tvrdio da su pregovori Grčke i njenih međunarodnih poverilaca na ivici incidenta. On je, kako sam kaže, međunarodnim kreditorima predstavio “kompletan predlog koji bi, ako bi bio prihvaćen, mogao rešiti grčku krizu u kratkom periodu”, ali kaže da za njega ovaj put nije bilo sluha.

Ko prati grčku krizu mogao je u prethodnim danima primetiti niz suprotstavljenih izjava grčkih vlastodržaca koji su često u medijiskim nastupima neusaglašeni. Premijer Cipras sada gaji optimizam koji ne dele baš svi građani sa njim – samo od ponedeljka do srede iz grčkih banaka je povučeno oko 2 miljarde evra.

Pojačan odliv novca poslednjih dana posledica je, kažu analitičari, strahovanja građana od mogućeg bankrota i izlaska Grčke iz evrozone, zbog čega bi se grčke banke mogle naći u velikim problemima.

Pročitajte i ovo...