Home VestiEkonomija Domaći turisti će i ove godine letovati u inostranstvu

Domaći turisti će i ove godine letovati u inostranstvu

by bifadmin

Uprkos najnovijim premijerovim nastojanjima da zadrži platežne turiste u Srbiji, rezultati MasterIndex Srbija 2015. istraživanja kompanije MasterCard pokazuju da će 71,2% aktivnih korisnika kartica putovati u inostranstvo ove godine, što predstavlja blagi porast u odnosu na 69% prošle godine. Takođe, 73,2% svih ispitanika izjavilo je da inače putuje u inostranstvo, a njih 25,3% putuje jednom godišnje, dok su glavni razlozi za putovanje: odmor (54,6%), poseta članovima porodice (18,1%), posao (13,5%) i obrazovanje (6,4%).

Artur Turemka, generalni direktor kompanije MasterCard za tržišta Balkana, je predstavio i neke ključne rezultate istraživanja Global Destinations Cities Index i naglasio je: „Značaj istraživanja kao što su GDCI i lokalni MasterIndex je u tome što ona kompanijama i vladama pružaju uvide na osnovu kojih se mogu identifikovati oblasti u kojima su potrebne investicije kako bi se razvoj, inovacije i stabilnost i dalje gradili, a sve to kao odgovor na stalni porast broja međunarodnih turista i sve većom potražnjom za robom i uslugama.”

Dok je GDCI istraživanje otkrilo da su najposećenije destinacije u Evropi London, Pariz i Istanbul, najpopularnije destinacije među putnicima iz Srbije su one koje se već tradicionalno najviše posećuju: Grčka, sa 54% ispitanika, za kojom slede Crna Gora koja je prvi izbor za petinu srpskih putnika, Nemačka (14%), Austrija (12,1%) i Hrvatska (11,9%).

 

Web

Web

 

U pogledu načina plaćanja, ovo istraživanje je pokazalo da se keš manje koristi u inostranstvu, te je procenat njegove upotrebe smanjen sa 65% 2014. godine na 60.7% 2015. godine, dok je korišćenje kartica kao jedinog ili primarnog načina plaćanja u blagom porastu (12,4% 2015. godine nasuprot 10% 2014. godine). U isto vreme, primetan je i opadajući trend u korišćenju gotovine kao jedinog sredstva za plaćanje turističkih aranžmana, sa 45% 2014. godine na 38,8% 2015. godine. Broj ispitanika koji kombinuju platne metode je u porastu, što je ohrabrujuć znak jer su to ljudi koji prelaze sa gotovinskih na bezgotovinska plaćanja, stimulisani pogodnostima elektronskih plaćanja koje iskuse, kao što su praktičnost i stalna dostupnost sredstava. Ispitanici koji plaćaju karticama u inostranstvu najčešće to rade kada kupuju poklone (59%), plaćaju smeštaj (51,7%), u restoranima (49,3%), za prevoz (33,7%) i u kafićima (27,4%).

Pročitajte i ovo...