Home VestiEkonomija Grci do sredine meseca moraju postići dogovor sa zajmodavcima

Grci do sredine meseca moraju postići dogovor sa zajmodavcima

by bifadmin

Zvaničnici MMF-a i Evropske centralne banke u foto finišu grčke krize koja bi mogla da rezultira izlaskom ove zemlje iz evrozone, i dalje pokušavaju da izglade probleme sa zvaničnom Atinom. Na poslednjem sastanku učestvovali su i nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i šef Evropske komisije Žan Klod Junker.

Cilj sastanka je bio da se utvrdi „konačna ponuda“ Atini koja bi do petka morala da MMF-u plati ratu od 300 miliona evra.

Da bi vratila novac Fondu, ova zemlja će verovatno trebati novu injekciju finansijske pomoći, koju je već do sada mogla da dobije da je bilo političke volje sa obe strane. Da podsetimo,Grčka je još 20. februara obećala evropskim liderima da će za nekoliko dana podneti listu reformi koje će omogućiti da u aprilu budu isplaćene nove sume za pomoć Atini. Ta lista se do danas nije pojavila. Najavljivan je čitav niz reformi, među njima i reforme poreske uprave i PDV-a. Smisao tih predloga je bio u većim prihodima od poreza. Ovde grčka Vlada nije bila dovoljno odgovorna da uradi svoj deo posla, već se više bavila optuživanjem međunarodnih institucija da joj „isisavaju“ sav novac i da je guraju u dužničko ropstvo, što je takođe donekle istina.

Sada, i dalje niko ne zna sa kolikim sredstvima tačno Grčka raspolaže. Postoje međutim strahovi da ona nema dovoljno novca da plati ratu do petka, što bi vodilo njenom izlasku iz evrozone. Ali i ako uspe da je plati, ovo je samo prva rata od ukupno 1,5 milijardi evra, koliko Grčka MMF-u treba da vrati u junu.

Trenutno izgleda kao da je jedini način da Grčka vrati ove pozajmice još jedan dogovor sa „Trojkom“, ali zvaničnici ovih institucija zauzvrat očekuju primenu strogih mera štednje, što svakako ne ide u korist levičarske partije Sirize, koja trenutno vlada ovom zemljom.

Dok vreme curi, zapadni mediji još jednom podsećaju da će Grčka sa zajmodavcima najkasnije do sredine juna morati da postigne dogovor kako bi isplata do kraja meseca uopšte tehnički postala moguća. Potrebno je i da ministri finansija evrozone daju svoj pristanak, a to treba da učini i više parlamenata zemalja-članica. Grčki parlament bi trebalo da donese još neke reformske zakone, što neće biti jednostavno zbog sukoba unutar stranke Siriza.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...