Home VestiIT i nauka Indija i Kina preuzimaju primat u proizvodnji pametnih telefona

Indija i Kina preuzimaju primat u proizvodnji pametnih telefona

by bifadmin

Rast u proizvodnji smartfonova predvode zemlje u razvoju, i to uglavnom Indija i Kina. Prema projekcijama kompanije eMarketer do 2018. najveći rast će doživeti upravo ova dva tržišta. Šta više, Indija bi trebalo već naredne godine da preuzme primat na američkom tržištu.

Uzevši u obzir ove statistike ispada da od milijardu novih pametnih telefona otprilike 240 miliona dolazi iz Kine, 170 miliona iz Indije, između 30 i 50 miliona iz ostalih zemalja u razvoju uključujući i Indoneziju, Brazil i Filipine. U SAD se proizvodi oko 70 miliona ovih uređaja, ali u svim ostalim razvijenim zemljama u proseku samo 10 miliona.

Indija i Kina se probijaju znanjem, jer se u njima već godinama proizvode telefoni renomiranih kompanija sa razvijenih tržišta, ali takođe i niskom cenom. Njihove kompanije su prvo proizvodile telefone i njihove delove za divove poput Apple-a ali su u međuvremenu počele da prave i sopstvene modele i da grade ime širom sveta, poput sada već svima poznatih kineskih firmi Hjuavei, Lenovo i Ksijaomi.

Indija takođe ima svoje proizvođače pametnih telefona ali na sopstvenom tržištu ima veoma jaku konkurenciju koju čine takođe cenovno dostupni uređaji drugih proizvođača. Tako se Ksijaomi i Lenovo tamo najčešće takmiče sa Mikromaksom, Lavom, Karbonom, i drugim indijskim kompanijama. Trenutno najveći deo indijskog tržišta drže Samsung i Mikromaks, oko 48%.

 

Izvor: androidauthority.com

Pročitajte i ovo...