Home VestiEkonomija MMF posle napuštanja pregovora: „Lopta je u grčkom dvorištu“

MMF posle napuštanja pregovora: „Lopta je u grčkom dvorištu“

by bifadmin

Grčka mora da na sastanku evrozone, 18. juna, postigne dogovor sa kreditorima, Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, saopštila su dva ministra iz grčke vlade, jer u suprotnom sporazuma verovatno neće ni biti, što bi tek uvelo ovu zemlju u veliku krizu.

Grčkoj je navodno rečeno da mora da prestane da se opire zahtevima međunarodnih kreditora i da potpiše dogovor koji je obavezuje na nastavak bolnih reformi.

Naime, na sastanku zvaničnika evrozone održanom kasno sinoć ovoj zemlji je dato manje od 24 sata da izađe sa planom predloga reformi. Predstavnici MMF-a su noćas napustili taj sastanak zbog “nedostatka progresa i nemogućnosti da se izglade krucijalne razlike sa zvaničnom Atinom”. Te razlike najviše se tiču reformi tržišta rada i penzionog sistema, koje se Siriza predizbornim obećanjima obavezala da će štititi.

Portarol MMF-a Geri Rajs rekao je da će MMF iako je napustio pregovore i dalje biti angažovan na ovom pitanju ali da je sada lopta u dvorištu Grčke: “Plate i penzije čine 80 odsto primarne budžetske potrošnje u Grčkoj. Nije moguće da ta zemlja ostvari srednjoročne budžetske ciljeve bez reformi, pogotovo na polju penzija, penzioni sistem je neodrživ i to je svima jasno”.

Kako kreditori gube strpljenje grčka vlast je sve bliže donošenju teške odluke koju je obećala biračima da neće sprovoditi jer u suprotnom ne može dobiti dodatne zajmove zbog čega bi mogla da bankrotira.

Uprkos tome, obe pregovaračke strane nisu se ni za korak primakle postizanju sporazuma. Lideri EU trenutno razmatraju sve opcije do kojih može doći ako grčka vlast odbije sve kompromise, pa čak i izlazak ove zemlje iz evrozone.

Pročitajte i ovo...