Home VestiBiznis & Finansije Najmodernije sirene za uzbunjivanje i obaveštavanje dostupne i u Srbiji

Najmodernije sirene za uzbunjivanje i obaveštavanje dostupne i u Srbiji

by bifadmin

Sirene u Srbiji instalirane su pre nekoliko decenija – od tada su tehnologije znatno napredovale i gradovi se razvijali, pa je i njihova funkcionalnost ugrožena.

Lokalnim samoupravama, industrijskim postrojenjima i objektima, javnim ustanovama i drugim institucijama u Srbiji biće dostupni najsavremeniji i najpouzdaniji sistemi za uzbunjivanje i rano obaveštavanje o elementarnim nepogodama i drugim opasnostima – elektronske sirene jednog od najpoznatijih evropskih proizvođača Telegrafia – posredstvom domaće kompanije Open it iz Beograda.

Ovi sistemi praktičnu primenu imaju u slučaju elementarnih nepogoda, terorističkih i ratnih opasnosti, havarija industrijskih postrojenja i drugih velikih opasnosti, a mogu se instalirati – osim na nivou grada odnosno opštine – i u velikim industrijskim postrojenjima, fabrikama, poslovnim sistemima, javnim ustanovama, sportskim i tržnim centrima – svuda gde postoji veća koncentracija stanovnika.

Opasnosti od elementarnih nepogoda iz godine u godinu se povećavaju – prema svetskoj statistici, štete od elementarnih nepogoda su svake godine veće za 6,5 odsto: samo u 2014. godini bilo je oko 14% više katastrofalnih događaja koje su izazvale elementarne nepogode, nego u 2013. One su obično praćene i ljudskim žrtvama – od katastrofalnih događaja izazvanih elementarnim nepogodama ali i ljudskim faktorom, samo u prošloj godini stradalo je oko 12.700 ljudi u svetu, a materijalna šteta bila je gotovo 110 milijardi dolara.

Pravovremenim obaveštavanjem i uzbunjivanjem ove cifre bi mogle biti znatno manje, a najveći efekat bi bio po ljude i automobile.

Sirene u Srbiji instalirane su pre nekoliko decenija: od tada su tehnologije znatno napredovale i gradovi se razvijali, pa je i njihova funkcionalnost znatno ugrožena.

Prednost sistema za uzbunjivanje i obaveštavanje proizvođača Telegrafia – najpouzdanijih elektronskih sirena – je mogućnost glasovnih poruka sa uputstvima građanima kuda da se kreću i kako da postupaju, a ne samo zvučni signal upozorenja. Mogu se povezati sa drugim elektronskim uređajima (telefoni, radio stanice i dr.), ali i proširiti u zavisnosti od potreba grada – opštine, ili objekta.

Pročitajte i ovo...