Home VestiPolitika i društvo Nasilje u Trstu: Balkanizacija mirnog italijanskog grada

Nasilje u Trstu: Balkanizacija mirnog italijanskog grada

by bifadmin

Mladi kosovski Albanci širom Trsta vrše nasilje nad stanovništvom a strahuje se i od buđenja militantnih grupa iz ostatka Jugoslavije u ovom gradu.

“Nekontrolisanim nasiljem siledžije sa Kosova ovladavaju plažom u Trstu. Arogantnih pogleda i stisnutih zuba prete svakome ko nije njihov: Ovde mi vladamo i radimo šta se nama hoće… To je postao zakon desetog ‘Topolina’ (desete terase na tršćanskoj plaži ispod koje se nalaze svlačionice, garderoba, WC i tuševi) gde vladaju. Opkole onoga ko im se ne sviđa i prete: Šta tražiš ovde? Odlazi, ovo je naša teritorija! Na tom delu su zidovi, svlačionice, pa čak i stene ‘markirani’ brojnim grafitima “Kosovo” uz nacrtano srce. Juče popodne oko pola pet je policija uhvatila jednog. Taman je sprejom prefarbao grafit ‘Kosovo’ i preko njega počeo da piše: Serb… kad su ga ščepali. Sa plaže se sukob prošlog ponedeljka (15. juna) preneo svom silinom na početak Viale 20. Settembre (u najužem delu grada), lepe ulice ispod čijih platana su bezbrjoni kafići, poslastičarnice i trovine. Radile su metalne štangle, pesnice i palice za bejzbol. Jedan građanin je sa prozora sve snimio i stavio na Internet. Policija nije preduzela ništa tvrdeći da je Trst i dalje zavidno miran grad” – Ovako lokalni dnevni list “Il Piccolo” izveštava o događajima.

Građani protestvuju svakodnevno. Lepe mirne plaže postaju poprište nasilja, koje za sada bez sumnje lansiraju mladi Albanci sa Kosova. Oni su uvek u grupi od 15 do 20 njih i sukobljavaju se sa svakim ko nije njihov, ko progovori srpski, rumunski, koji put i sa nekim Italijanom, pa čak i sa svojim sunarodnicima, ali iz Albanije. Bahato vladaju čak i tako što razvaljuju police u svlačionicama i prave od njih traboline za skakanje u more, do sada su bacili u more nekoliko devojaka, jednu čak i u odelu. Čuvari plaže ih se boje, jer im prete da će ih pretući kad nisu na dužnosti. Mladi i osioni zaista vladaju kako se njima hoće. Mafijaški zakon ćutanja i kod njih je na snazi. Posle sukoba 11. juna jednog Kosovara odnela je Hitna pomoć. Imao je povrede grudnog koša, noge, vrata i ramena. Tvrdio je da se okliznuo. Pravi razlozi se ne otkrivaju, oni ostaju kao povod za novo razračunavanje.

Gradonačelnik Trsta Roberto Kozolin ocenjuje da je “problem vrlo ozbiljan te da je potrebno produbljivanje saradnje sa snagama reda… ova situacja zahteva prisustvo snaga reda spremnih da reaguju”. Ksenofobna Lega Nord poziva sve koji su protiv imigranata da zajednički nastupe kako bi grad prestao da bude teren na kojem se sukobljavaju agresivne bande. “Nije pravo da jedan miran i lep grad, kakav je naš bude izložen postepenoj balkanizaciji i postane bojno polje gangova” – tvrdi vođa Berluskonijeve Forza Italia. “Neredi su dokaz da Trst nije više onaj tihi i mirni grad kako to još samo gradonačelnik tvrdi. To što se zbiva samo je vrh ledenog brega” – dodaje predsednik Građanske akcije.

Za sada je nesumnjivo da su srpski mladići u Trstu još neorganizovani, zbunjeni i dobrim delom poraženi u sukobima. Valja imati u vidu da je Trst prebivalište vođe srpskog neofašističkog pokreta “Nacionalni stroj” Gorana Davidovića, zvanog Firer, te da ako dobije samo mig od neke od nezadovoljnih partija ili uticajnih lokalnih ličnosti lako može da postane mobilizator svojih pistalica i uz pomoć skvadrista iz Srbije počne da uvodi red i vodi novi Kosovski boj na tršćanskim ulicama i plažama. Možda je to ono što se podrazumeva pod metaforom ledenog brega za sadašnje sukobe. Raspad zemlje u koj smo živeli dobija epilog u gradu gde još uvek pripadnici naroda bivše Jugoslavije žive složno i mirno. Njih čak ni rat u domovini nije uspeo da navede na uzajamne sukobe. Vremena se ipak menjaju.

Pročitajte i ovo...