Home VestiEkonomija Osniva se AIIB banka

Osniva se AIIB banka

by bifadmin

Delegati iz 57 zemalja okupili su se u Pekingu na potpisivanju formalnog okvira o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), koju u Americi vide kao potencijalnog rivala Svetskoj banci.

Trenutno pri donošenju odluka u Svetskoj banci Kina ima 4,9% glasačkog udela, nasuprot američkih 16,3%. U AIIB-u će prava glasanja biti raspoređena na osnovu BDP-a zemlje osnivača, dakle za Kinu 26,06% glasačkog udela. Što se tiče udela u kapitalu banke, Kina bi po ovom kriterijumu trebalo da ima 30,34%, što znači najveći udeo od svih.

Na ceremoniji osnivanja Banke prva je pravni okvir potpisala Australija, a nakon nje je to učinilo još 49 zemalja osnivača. Očekuje se da će do kraja godine još sedam zemalja (Danska, Kuvajt, Malezija, Filipini, Poljska, Južnoafrička Republika i Tajland) postati članice AIIB.

Međutim, najveći deo kapitala, trebalo bi da ulože zemlje za koje se kaže da su “iz regiona”, odnosno nekih 75% od predviđenih 100 miljardi dolara akcionarskog kapitala.

Drugi najveći akcionar posle Kine biće Indija sa 8,4 odsto udela i Rusija sa 6,5 odsto. Među zemljama van Azije, najveći udeo (4,5 odsto) imaće Nemačka, zatim Francuska (3,4 odsto) i Brazil (3,2 odsto).

Stručna javnost još uvek ima neke brige u vezi AIIB-a koje se tiču transparentnosti ovog budućeg zajmodavca koji bi trebalo da finansira infrastrukturu u Aziji, kao i brige da će je zvanični Peking iskoristiti da progura svoje geopolitičke i ekonomske interese.

Međutim pristalice ove finansijske institucije kažu da su ovi strahovi prenaduvani i da će prisustvo još 50 zemalja dosta ublažiti ove kinske apsiracije, ako one uopšte i postoje.

Izvor: Al Džazira

Pročitajte i ovo...