Home TekstoviB&F Plus Pariz 2050. godine: Kule budućnosti

Pariz 2050. godine: Kule budućnosti

by bifadmin

Kompanija Vincent Callebaut Architectures, svetski poznata po originalnim i futurističkim projektima plutajućih ostrva i energetski efikasnih vila, objavila je najnoviji projekat „Pariz 2050 – pametan grad“, čiji je cilj da se reše urbanistički i ekološki problemi parsike prestonice i da se do 2050. godine posledice štetnih gasova smanje za 75 odsto.

 

Pariz 2050

 

Osnovu projekta čini osam multifunkcionalnih tornjeva, koji su strateški raspoređeni na različitim lokacijama i povezani na način koji omogućava održivi razvoj celog grada. Njihov oblik i način gradnje treba da vrate prirodu u samo srce Pariza. Zgrade koriste ceo spektar „zelenih strategija“: pasivno grejanje i hlađenje, sisteme za reciklažu, prečišćavanje vazduha i prikupljanje kišnice. Planirane su i prostrane zelene površine, raspoređene na različitim nivoima, o kojima bi se brinuli stanari kula, doprinoseći da Pariz postane oaza zdravog života u budućnosti.

 

pariz 2050

 

Osim pasivnih i prirodnih energetskih strategija, projekat “Pametan grad“ baziran je i na inovativnim tehnikama gradnje. Primera radi, fasadu “Mangov kule“ bi činile ćelije koje formiraju foto osetljivi elektrohemijski omotač, kako bi se prikupilo dovoljno sunčeve toplote za proizvodnju električne energije za celu zgradu.

 

pariz 2050

S druge strane, “Kule fotosinteze“ bi bile prekrivene izolacionim bio-materijalima, koji bi generisali sopstveno biogorivo. Hibridni sistem turbina – “Phylolight“, nova je tehnologija pomoću koje bi se obezbedilo i osvetljenje i energija neophodna za njegovu proizvodnju.

 

pariz

Pariske kule budućnosti koristile bi se za stanovanje, poslovanje i komercijalne sadržaje. Njihovom izgradnjom smanjio bi se intenzitet saobraćaja u gradu, a samim tim i emisije štetnih gasova.
broj 117, maj 2015.

Pročitajte i ovo...