Home VestiEkonomija Sertić: Železara sada na granici „nulte profitabilnosti“

Sertić: Železara sada na granici „nulte profitabilnosti“

by bifadmin

U Železari Smederevo ovog momenta stvari idu za nijansu bolje od ugovorenog sa upravljačkim timom i sada smo na granici nulte profitabilnosti, izjavio je ministar privrede Željko Sertić.

“Ušteđeno je na energentima, na primer na koks se mesečno troši oko 2,5 miliona dolara manje, efikasnost proizvodnje je viša, ruda je jeftinija… Imamo vrhunski menadžment. Takav kvalitet tražićemo i za Telekom, kada uđemo u njegovu privatizaciju”, rekao je Sertić.

Prema njegovim rečima, Telekom sada dobro radi, ne moramo da ga prodajemo, ali da bi se tako nastavilo neophodni su novac za ogromna ulaganja i stručnjaci s velikom poslovnom mrežom iza sebe.

Na pitanje šta je predložio privatizacioni savetnik za Telekom, ministar privrede je rekao da su u završnoj fazi, ali još nema konačnog modela prodaje. Odredićemo ga kad dobijemo pisma o zainteresovanosti, jer će Vlada ovih dana raspisati javni poziv, rekao je on.

“Procedura za određivanje modela ista je kao i kod privatizacije ostalih firmi – na jednoj strani imate finansijske pokazatelje, bilanse, prihode, rashode, a na drugoj šta žele i nude kupci. Na kraju se u skladu sa zakonskim rešenjima određuje model privatizacije”, kazao je Sertić.

Kada je reč o hemijskom kompleksu, ministar je naveo da Petrohemija, MSK i Azotara imaju oko 3.000 radnika i veoma su važni za privredu, BDP, izvoz…

“Imaju tržišni potencijal, ali moraju da se stvore preduslovi. Za MSK i Azotaru to je cena gasa o kojoj se pregovara sa Gazpromom, granica minimalnog profita je, u zavisnosti od firme, od 220 do 280 dolara”, rekao je ministar dodavši da je “Petrohemija u prvom kvartalu prvi put bila pozitivna, ali ima veliki dug od oko 500 mil EUR. Formirana je radna grupa za privatizaciju ove tri firme i vrlo brzo ćemo izneti rešenja”.

Na pitanje čime će MMF biti zadiovoljan kad je reč o hemijskom kompeksu, Sertić je rekao da MMF želi da vidi našu posvećenost rešavanju tih problema i u okviru toga dugoročne planove.

“Ako Petrohemija nema gubitke i tražimo kupca, to je sada dovoljno. Njih ne interesuje kako ćemo da obavimo privatizaciju, već da firme plaćaju obaveze javnim preduzećima, jer bez toga ni ove firme ne mogu da se oporave. Na primer, nema rešenja za Srbijagas, ako mu ove firme duguju i ne plaćaju gas”, naveo je Sertić.

 
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...