Home VestiEkonomija Uvedeni prelevmani za uvoz mleka i mlečnih proizvoda

Uvedeni prelevmani za uvoz mleka i mlečnih proizvoda

by bifadmin

Vlada Srbije uvela je prelevmane (uvozne takse) za mleko u iznosu od 10 do 20 dinara i za kiselo-mlečne proizvode od 10 do 30 dinara, izjavila je juče ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

„Posle ozbiljne višemesečne, vrlo temeljne analize tržišta i položaja u kom se nalazi srpski mlekarski sektor, Vlada je, da bi rešila poremećaje na tržištu mlečnih proizvoda, uvela prelevmane za mleko i kiselo-mlečne proizvode i to je privremena mera“, rekla je agenciji Beta Bogosavljević Bošković.

Kako je istakla, država na taj način želi da zaštiti, koliko god je to moguće, domaće proizvođače, koji su u odnosu na evropske farmere u znatno težem položaju, jer oni dobijaju finansijsku podršku.

Prema podacima Uprave carina, u prvih pet meseci ove godine iz EU je u Srbiju uvezeno skoro 3,5 puta više mleka u odnosu na isti period prošle godine, a taj podatak je samo jedan od pokazatelja kojim se Vlada rukovodila pri odlučivanju o uvođenju prelevmana, objasnila je Bogosavljević Bošković.

„Naša zemlja čvrsto stoji na evropskom kursu u poljoprivredi i upravo zbog toga smo u nekoliko navrata imali konsultacije sa Briselom, kada je reč o mehanizmima kojima možemo da pomognemo našim proizvođačima“, navela je ministarka. Ona je dodala da se ni koji način neće dozvoliti da bude ugrožena robna razmena poljoprivredno prehrambenih proizvoda koju Srbija ima sa EU, a koja je u 2014. iznosila oko 1,98 milijardi evra, uz suficit na strani Srbije od 334 miliona evra.

„Uvođenje prelevmana je u skladu sa članom 32. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i samo dodatni pokušaj da se zaštiti srpsko selo i srpski agrar kako bi se što bolje pripremili za otvorenu tržišnu utakmicu koja nas očekuje u EU“, istakla je Bogosavljević Bošković.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...