Home VestiEkonomija Advent International i EBRD preuzeli Hypo Group Alpe Adria AG

Advent International i EBRD preuzeli Hypo Group Alpe Adria AG

by bifadmin

Cilj novih vlasnika je da Hypo Group Alpe Adria AG bude među pet vodećih bankarskih institucija u regionu uz rast profitabilnosti, a bankarsku mrežu predvodiće novoizabrani predsednik Izvršnog odbora Grupe Ulrih Kising (Ulrich Kissing).

Investicioni fond Advent International (Advent), globalno prisutan investitor privatnog kapitala, i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uspešno su okončali akviziciju Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA), bankarske mreže koja posluje u regionu jugoistočne Evrope, od Heta Asset Resolution (Heta), entiteta nekadašnje Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije, koji postepeno prestaje sa radom do potpunog gašenja.

Preuzimanje je formalno završeno danas, čime su svi uslovi iz Kupoprodajnog ugovora koji je potpisan 22. decembra 2014. godine stupili na snagu.

Novi vlasnici potvrdili su da regionalni rukovodeći timovi u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ostaju na svojim pozicijama. Sedište jugoistočno-evropske bankarske mreže biće u Klagenfurtu, a poslovaće sa austrijskom bankarskom licencom.

Iznos koji će Advent i EBRD platiti na ime ove akvizicije kretaće se u rasponu koji je preciziran Ugovorom o kupopordaji, u zavisnosti od rezultata koje će HGAA ostvariti do kraja 2015. godine. Postojeće linije za obezbeđivanje likvidnosti u vrednosti od oko 2,2 milijarde evra koje je obezbedila Republika Austrija ostaju nepromenjene. Ugovorne strane dogovorile su se o uslovima otplate ovih kreditnih linija tokom narednih godina.

„Danas preuzimamo vlasništvo nad bankarskom mrežom sa jakim bilansom stanja i stabilnim dugoročnim finansiranjem“, izjavio je u Frankfurtu dr Kristijan Štofel (Christian Stoffel), direktor investicionog fonda Advent International. „Oko 1,2 miliona korisnika, 250 filijala u pet zemalja, pokazatelj kapitala iznad 20 odsto, obezbeđenim sredstvima u vrednosti od više od 2 milijarde evra za dugoročno finansiranje likvidnosti, čist kreditni portfolio sa procentom nenaplativih kredita oko 12% i snažan upravljački tim daju nam odličnu poziciju sa koje se HGAA može razvijati u banku izbora za svoje korisnike.“

Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA), bankarsku mrežu koja posluje u regionu jugoistočne Evrope, predvodiće novoimenovani predsednik Izvršnog odbora Grupe Ulrih Kising, uz Johanesa Prokša (Johannes Proksch), člana Izvršnog odbora zaduženog za finansije (CFO), Štefana Zeldena (Stefan Selden), člana Izvršnog odbora zaduženog za rizike (CRO) i Rajnera Ziherta (Rainer Sichert), člana Izvršnog odbora zaduženog za operativno poslovanje (COO) i direktora prodaje.

Na svojoj prethodnoj poziciji predsednika Izvršnog odbora Investitionsbank Berlin (IBB) Ulrih Kising bio je zadužen, između ostalog, za razvijanje programa finansiranja malih i srednjih preduzeća i korporativnih klijenata. Prethodno je obavljao više rukovodećih pozicija tokom 20 godina svoje karijere u Dojče banci AG. U Poljskoj je bio zadužen za uspostavljanje i razvoj poslovanja ove banke u segmentu poslovanja sa građanima i malim i srednjim preduzećima.

Novi vlasnici HGAA imaju dugu istoriju i izuzetne rezultate u investiranju kapitala u sektoru finansijskih usluga, kao i kada je reč o investiranju u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je tokom prethodnih 20 godina Advent International investirao u 40 kompanija u regionu. Osim toga, ovaj investicioni fond ima veliko iskustvo u oblasti finansijskih usluga koji obuhvata investiranje u više od 60 kompanija u ovom sektoru širom sveta.

O Hypo Group Alpe Adria AG

Hypo Group Alpe Adria AG (HGAA) sa sedištem u Klagenfurtu u Austriji posluje preko svojih podružnica u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Sa 250 filijala i 3.655 zaposlenih, HGAA pruža finansijske usluge preko 1,2 miliona klijenata (prema podacima zaključno sa 31. decembrom 2014. godine). Baza klijenata uključuje veliki broj malih i srednjih preduzeća, građana i korporativnih klijenata, kao i okruge i opštine.

Pročitajte i ovo...