Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Isključenja struje (preduzećima)

B&F Reč nedelje: Isključenja struje (preduzećima)

by bifadmin

U Srbiji ovih vrelih dana gotovo svako je nekome dužnik, ali u tome ipak prednjače velika (državna) preduzeća. Elektrodistribucija svake godine iznova upozorava i najavljuje isključenja svojim dužnicima, a ovog leta „deblji kraj“ prva je izvukla požeška „Budimka“, preduzeće za preradu voća i povrća.

Zbog duga od oko 100.000 evra (12 miliona dinara), „Budimki“ je isključena struja pre nešto više od nedelju dana, zbog čega je u opasnosti da bude uništeno bilo zaleđeno voće i povrće u vrednosti od oko tri miliona evra. Taj dug narastao je tokom dve decenije, a preduzeće ga je otplaćivalo na rate u iznosima od 126.000 dinara mesečno.

Direktor „Budimke“ Đorđe Stevanović naglasio je tim povodom da je „dug nastajo i rastao pre i posle neuspešne privatizacije“, posle čega su radnici ponovo pokrenuli proizvodnju. Umesto da se proizvodnja i poslovanje postavi na zdrave noge, država je ponovo stavila „Budmiku“ za privatizaciju, ali sada „isključenje struje nameće stečaj kao jedino rešenje“, zaključuje Stevanović.

Iskljucenje struje 1

Predstavnici EPS-a su dva dana pre isteka roka za plaćanje isključili struju, a zaposleni u „Budimki“ su hitno morali da zakupe druge hladnjače i premestili već prvog dana oko 200 tona od ukupno 1.500 tona uskladištene robe.

Posle svega što se dešavalo poslednjih dana, biće veoma interesantno videti ko su najveći kandidati za preuzimanje ovog ugroženog preduzeća.

Slična sudbina zadesila je i Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, koja je u privatnom vlasništvu. Zbog pretnje isključenjem struje je oko 250 radnika zaštitilo svoju trafostanicu od montera. Posle pregovora se predstavnicima jagodinske Elektrodistribucije, dogovoreno je da se deo duga izmiri do 31. jula, ili će se u proitvnom struja gasiti 1. septembra.

iskljucenje struje 2

Međutim, SFS je već bila u naslovima domaćih medija u aprilu mesecu, kada je Srbijagas pretio da će isključiti dovod gas au ovu fabriku zbog duga od 220 miliona dinara, što bi direktno značilo i obustavu proizvodnje. Tada su sindikati SFS predložili državi „prebijanje dugova“, s obzirom da država duguje oko tri miliona evra za otpremnine radnicima.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...