Home VestiEkonomija Cena zlata uskoro ispod 1.000$ po unci?

Cena zlata uskoro ispod 1.000$ po unci?

by bifadmin

Pad cene zlata je bio očekivan, a uzrok mu je masovna rasprodaja od strane svih onih koji su ga kupovali za vreme finansijske krize.

Cena zlata poslednjih meseci ne prestaje da pada. Samo u poslednjih mesec dana pala je dodatnih 7% i ovog trenutka na platformama Admiral Markets/a iznosi 1.094,40$ po unci, što je najniži nivo u poslednjih pet godina.

Od 2007. do 2011. godine cena zlata je naglo porasla sa 650$ na čak 1.900$ po unci, zbog straha od urušavanja globalnog finansijskog sisitema. U to vreme se pojavio i veliki broj novih otkupljivača zlata.

Ipak, do globalnog finansijkog kraha ipak nije došlo, kao ni do očekivane visoke inflacije nakon pokretanja programa masovnog ubrizgavanja novca u finansijski sistem od strane centralnih banaka. Hedž fondovi i ostali veliki učesnici na tržištu su vrlo brzo shvatili i zaključili da je cena zlata neopravdano visoka pa su počeli masovno da ga prodaju što je dovelo do neprekidnog pada cene od 2011. godine do danas.

Sada su čak i mali investitori počeli gubiti veru u zlato i dodatno mu ruše cenu prodajom, a kada su u pitanju veliki investitori, po prvi put od 2006. godine kada su se počeli prikupljati podaci, više od polovine njih ima otvorene prodajne pozicije.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da pad cene zlata još uvijek nije gotov te da je samo pitanje vremena kada će cena pasti ispod 1.000$ po unci. Nastavak pada cene dogodiće se zbog početka dizanja kamatnih stopa u SAD i nekim drugim razvijenim zemljama.

Značajniji rast cene zlata može se očekivati tek kada dođe do nove recesije u SAD ili na globalnom nivo, što se verovatno neće dogoditi u iduće dve do tri godine.

Pročitajte i ovo...