/ Vesti / Evro će nastaviti da slabi, bez obzira na dogovor sa Grčkom
BiF Analize Čitajte B&F online

Evro će nastaviti da slabi, bez obzira na dogovor sa Grčkom

This post has already been read 1141 times!

Investitori na finansijskim tržištima pozitivno su reagovali na vest o dogovoru grčke vlade sa predstavnicima EU i masovno počeli da kupuju akcije i evro, a zauzvrat da rasprodaju zlato. Tokom noći i jutra američki SP500 indeks porastao je 0,38%, nemački DAX 0,76% a španski IBEX35 čak 1,26%. Cena zlata, koja se gotovo uvek kreće suprotno od akcija, pala je 0,73% a kurs evra u odnosu na američki dolar je nakon privremenog rasta počeo naglo da pada i ovog trenutka iznosi 1,1077 što je 0,60% ispod nivoa na kome je bio u petak.

Nakon što se dogovor finalizuje i situacija vezana za Grčku smiri, može se očekivati jačanje evra u odnosu na gotovo sve ostale valute, na osnovu vraćanja kapitala u Evropu nakon ranijeg masovnog prebacivanja u druge delove sveta zbog straha od nestabilnosti u slučaju izlaska Grčke iz evrozone.

No, analitičari Admiral Marketsa smatraju da će to jačanje biti privremeno i da evro može ojačati samo nekoliko odsto pre nego što opet počne da slabi.

Ukoliko kurs EUR/USD poraste na 1,1400 do 1,1500 našao bi se na dobrom nivou za dugoročnu kupovinu američkog dolara.

Monetarna politika koju trenutno sprovode evropska i američka centralna banka potpuno se razlikuju, te pogoduju slabljenju evra i jačanju američkog dolara. Naime, ECB pokušava da spusti kamatne stope što niže kako bi podstakla investicije i potrošnju u evrozoni, a na osnovu niskih kamata sve veći broj investitora prebacuje kapital u SAD, gde očekuju viši prinos na osnovu rasta kamatnih stopa. Prebacivanje kapitala uzrokuje rasprodaju evra i kupnju dolara, kojem zbog toga raste vrednost.

Analitičar Josip Kokanović iz Admiral Markets-a smatra da će velika potražnja za dolarom potrajati barem još godinu do dve, i u tom roku dolar će verovatno ojačati još 5-10%, pa možda čak na kratko postati i jači od evra.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close