Home VestiEkonomija Evro će nastaviti da slabi, bez obzira na dogovor sa Grčkom

Evro će nastaviti da slabi, bez obzira na dogovor sa Grčkom

by bifadmin

Investitori na finansijskim tržištima pozitivno su reagovali na vest o dogovoru grčke vlade sa predstavnicima EU i masovno počeli da kupuju akcije i evro, a zauzvrat da rasprodaju zlato. Tokom noći i jutra američki SP500 indeks porastao je 0,38%, nemački DAX 0,76% a španski IBEX35 čak 1,26%. Cena zlata, koja se gotovo uvek kreće suprotno od akcija, pala je 0,73% a kurs evra u odnosu na američki dolar je nakon privremenog rasta počeo naglo da pada i ovog trenutka iznosi 1,1077 što je 0,60% ispod nivoa na kome je bio u petak.

Nakon što se dogovor finalizuje i situacija vezana za Grčku smiri, može se očekivati jačanje evra u odnosu na gotovo sve ostale valute, na osnovu vraćanja kapitala u Evropu nakon ranijeg masovnog prebacivanja u druge delove sveta zbog straha od nestabilnosti u slučaju izlaska Grčke iz evrozone.

No, analitičari Admiral Marketsa smatraju da će to jačanje biti privremeno i da evro može ojačati samo nekoliko odsto pre nego što opet počne da slabi.

Ukoliko kurs EUR/USD poraste na 1,1400 do 1,1500 našao bi se na dobrom nivou za dugoročnu kupovinu američkog dolara.

Monetarna politika koju trenutno sprovode evropska i američka centralna banka potpuno se razlikuju, te pogoduju slabljenju evra i jačanju američkog dolara. Naime, ECB pokušava da spusti kamatne stope što niže kako bi podstakla investicije i potrošnju u evrozoni, a na osnovu niskih kamata sve veći broj investitora prebacuje kapital u SAD, gde očekuju viši prinos na osnovu rasta kamatnih stopa. Prebacivanje kapitala uzrokuje rasprodaju evra i kupnju dolara, kojem zbog toga raste vrednost.

Analitičar Josip Kokanović iz Admiral Markets-a smatra da će velika potražnja za dolarom potrajati barem još godinu do dve, i u tom roku dolar će verovatno ojačati još 5-10%, pa možda čak na kratko postati i jači od evra.

Pročitajte i ovo...