Home VestiEkonomija Grčka kriza: Stvarni rizik je nelikvidnost tržišta

Grčka kriza: Stvarni rizik je nelikvidnost tržišta

by bifadmin

Relativno je lako razumeti zašto je rezultat referenduma grčko „ne“. Malo se toga može izgubiti, jer odgovor „da“ proširenju mera štednje nije mogao biti dobar izbor za društvo koje je na ivici socijalnog sloma, kaže Stin Jakobsen, glavni ekonomista Sakso banke.

Političke ishode je teško predvideti , kaže on, ali je to nešto lakše učiniti kada su u pitanju tržišta:
• DAX indeks će početi sa radom 5% niže – ponovo – i verovatno pasti još 10% tokom narednih nekoliko nedelja osim ako Evropska centralna banka i američke Federalne rezerve ponovo ne uspostave radne grupe za zaštitu od pada, kao što su to učinile 2010-11.
• Razlike između kupovne i prodajne cene će se na tržištima mediteranskih zemalja uvećati za 20-50 poena u narednih nekoliko nedelja …
• Očekuje se da će se u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumuniji takođe ova razlika uvećati
• EUR/USD – to je teško pitanje: Stin očekuje pad prilikom otvaranja tržišta, ali ako… Grčka zaista bude napustila evro, onda će on ojačati do kraja nedelje. Za sada se očekuje raspon od 2-5% u prvih 24-48 sati (u nedelju uveče je indikacija bila 1,0990-1,10, pad od 120 pips-a)

Po Jakobsenu, stvarni rizik predstavlja nelikvidnost tržišta. Ne treba zaboraviti da državna intervencija na tržištu obveznica ne podrazumeva dvostrano tržište. Nema market mejkera i rizičnog kapitala (zbog kapitalnih zahteva i regulacije).

Drugi veliki rizik je da se banke ne otvore ponovo u utorak, iako je tako najavila grčka vlada. Da li će to dovesti do „šišanja“ depozita za 30%, kako je Fajnenšl tajms najavio tokom vikenda?

Komentari su brzi i žestoki – mnogi se raduju i igraju se, ali pita se Jakobsen, gde je dugoročno rešenje?

Rešenje je Grčka, koja će biti „ošišana“, ali će se takođe stvarno obavezati da definiše novu Grčku. Siriza je pokazala koliko je moćna u neizvesnoj situaciji „pretvaranja i produžavanja“ od Evrope, ali je izgleda sada ta situacija mrtva. Promene u makro politici uvek dolaze posle neuspeha. To je jedan od najvećih nedostataka u istoriji Evrope.

Evropa je nefleksibilna i tvrdoglava. Ljudi koji se bave finansijama razumeju i slažu se sa receptom i lekom, ali se svaka politika mora zasnivati na demokratiji i na sposobnosti da se plan sprovede. Kao što je to ranije često bio slučaj, Evropa nije bila neuspešna ali je igrala rizično.

Međutim, Siriza i Grčka su verovatno izgubile još više. sama ideja da će postići novi dogovor u naredna 24 sata je čista fantazija, kao što je bio slučaj svaki put kada je ministar finansija obećao plan do sledeće nedelje.

Koristeći se sportskim analogijama, Jakobsen kaže da se utakmica sada igra bez sudija i pravila. Oba tima smatraju da su pobedili: Grčka veruje da je obavila najveći broj slobodnih udaraca i da je to jednako većem broju golova, a EU i Evropska centralna banka smatraju da su imale veći broj kornera, što ih čini pobednicima. Poenta je da bez sudija i bez pravila, svako se može smatrati pobednikom, dok bi u stvarnoj utakmici rezultat bio nula-nula.

Pročitajte i ovo...