Home VestiEkonomija Grčka možda otkaže referendum

Grčka možda otkaže referendum

by bifadmin

Grčka je predložila da otkaže referendum predviđen za nedelju o predlozima njenih poverilaca ako se nastave pregovori s Evropskom unijom, rekao je u utorak malteški premijer Džozef Muskat, prema navodima lista Tajms of Malta (Times of Malta), a to je isto naveo i nemački list Velt (die Welt).

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je svojim partnerima u Evrogrupi, tokom telefonskog sastanka u utorak uveče, da je Grčka spremna da otkaže referendum ako „se njegove kolege iz finansija brzo dogovore sa njim“, piše dnevnik Velt, ali ne navodi svoje izvore.

Tokom telefonskog sastanka ministara finansija evrozone, takozvane Evrogrupe, Varufakis je takođe najavio da će Atina uputiti novo pismo predsedniku Evrogrupe Jeroenu Dijselblemu, naveo je isti nemački izvor.

Evrogrupa je odlučila da prekine razgovore u utorak uveče jer „niko ne zna šta piše u tom pismu“, navodi Velt i dodaje da je navodno u njemu napisano ono što je Varufakis usmeno rekao.

Kako navodi malteški dnevnik Tajms of Malta na svom vebsajtu, malteški premijer Muskat je u izjavi pred parlamentom svoje zemlje rekao da ne zna da li taj grčki predlog predstavlja pravo otvaranje ili manevar za odlaganje.

Grčki program pomoći je istekao u ponoć. Istovremeno, Grčka je najavila da neće biti u stanju da plati 1,6 milijardi evra MMF-u.

Nade da će se u poslednjem trenutku postići neki dogovor pre isteka roka pojavile su se kada je grčka strana najavila da je podnela nove predloge u utorak popodne, nakon čega je 19 ministara finansija evrozone održalo telefonsku konferenciju da to razmotre. Ali te nade su brzo razvejane i ministri su prekinuli razgovore bez dogovora.

Kako piše nemačka agencija, kancelarka Angela Merkel je rekla u razgovoru sa članovima svoje stranke da isključuje dalje pregovore s Grčkom pre održavanja referenduma zakazanog za nedelju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...