Home VestiEkonomija Investitori pohrlili u Iran

Investitori pohrlili u Iran

by bifadmin

Posle potpisivanja istorijskog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, brojni inostrani investitori pohrlili su u tu zemlju u očekivanju najavljenog podizanja sankcija.

Normalizacija ekonomskih odnosa sa Iranom privlači privrednike iz sveta. Tržište od 80 miliona stanovnika retko ko bi ignorisao. Iako je francuskim preduzetnicima zvanično još zabranjeno poslovanje sa Iranom, najava ukidanja sankcija mnoge od njih već je privukla u Teheran, kako bi se na vreme pozicionirali što bolje.

Privrednik iz Francuske Filip Matijer kaže ako ne dođu i ne budu prisutni u Iranu, doći će druge firme jer bolje je biti prvi.

Potreba za stranim investicijama je ogromna. Primera radi, prošle godine, na „Sajmu železnice“ u Teheranu nije učestvovalo nijedno preduzeće iz inostranstva. Ove godine – dvadesetak kompanija iz 15 zemalja. Nemci, Italijani, ali i Kinezi, koji žele da izgrade prvi iranski „Teževe“.

Erik Li, iz kineske železničke kompanije, kaže da je Iran je ogromno tržište i da ljudi širom sveta dolaze tražeći priliku za sebe.

Mnogi ugovori sa francuskim privrednicima već su potpisani, iako o njima većina potpisnika, zbog sankcija koje su još na snazi, ne želi da govori. Ipak o jednom projektu već se priča.

„U Iranu će se izgraditi najveći trgovinski centar na Bliskom Istoku, u kojem će biti i najveći „Carrefour“ hipermarket u regionu“, kaže predstavnik iranskih šoping centara Reza Samizadeh.

Trgovinski centar veličine 17 fudbalskih igrališta, projekat je vredan tri milijarde evra. U sklopu centra biće 50 bioskopa, dva luksuzna hotela i džamija. Mnoge kompanije sa zapada već zadovoljno trljaju ruke.

Izvor: eKapija, RTS

Pročitajte i ovo...