Home TekstoviB&F Plus Neravnomerna podela kućnih poslova je prepreka ravnopravnosti polova

Neravnomerna podela kućnih poslova je prepreka ravnopravnosti polova

by bifadmin

Prema Indeksu ravnopravnosti polova za period od 2005. do 2012. uočljiv je neki napredak na ovom polju ali je neravnopravna podela neplaćenog rada između muškaraca i žena u privatnom životu i dalje najveća prepreka postizanju ravnopravnosti polova.

Indeks ravnopravnosti polova koji objavljuje Evropski institut za ravnopravnost polova (EIGE), za 2015. godinu, pokazuje da je Evropska unija tek na pola puta ostvarenja zacrtanih ciljeva u ovoj oblasti. Indeks pokriva šest osnovnih područja: posao, novac, znanje, vreme, moć i zdravlje, kao i dva sporedna područja: nasilje nad ženama i neravnopravnosti koje se preklapaju. Temelji se na prioritetima politika EU i procenjuje učinak politika ravnopravnosti polova kako u Uniji tako i u pojedinim državama članicama.

U Indeksu ravnopravnosti polova za 2015. u području moći vidljiv je najveći napredak, pri čemu se ukupna ocena povećala sa 31,4 boda tokom 2005. na 39,7 bodova tokom 2012. Uprkos tome, prevladavajući udeo muškaraca na mestima na kojima se donose odluke još je uvek prisutan u svim državama članicama kako u politici tako i u privredi. Kategorija nasilja pokazuje da okruženje u kojem se događa nasilje nad ženama, društveni stavovi prema nasilju i poverenje u institucije imaju važnu ulogu u sprečavanju ili nesprečavanju nasilja. Rezultati pokazuju da je potreban zajednički napor država članica u prikupljanju podataka u tom području.

Ono što je uočljiv trend kod zaposlenja je rast broja žena na tržištu rada, rast broja domaćinstava u kojima i muško i žensko rade, kao i podizanje obrazovne strukture kod žena.

Što se tiče dužine radnog veka, on je raznolik širom Evrope. Žene u proseku u penziju idu 5 godina ranije od muškaraca, mada ima i drugačijih primera – od manje od godinu dana razlike u Letoniji do 15 godina na Malti.

Trajanje radnog veka je od 2005. do 2012. produženo i za žene i za muškarce. Za muškarce godinu dana (sa 36,7 na 37,6) a za žene za oko dve godine (sa 30,3 na 32,3).

Razlika u zaradama i dalje „bode oči“ ali i u najrazvijenijim državama sveta i starog kontinenta ona još nije iskorenjena.

Osim ovog, problemi sa kojima se žene susreću i u javnom i u privatnom životu su sistemski problem položaja žena u društvu i neprilagođenosti društva za potrebe žena. Žene tokom karijere više puta ulaze i izlaze na tržište radne snage jer unutar porodice primarno one vode brigu o deci ili o starijima, i od njih zavisi socijalna reprodukcija radne snage. Stoga je ravnopravnost polova cilj za čije se ostvarivanje borba vodi i u javnoj i u privatnoj sferi života.

Ceo izveštaj možete pročitati na ovoj adresi.

Pročitajte i ovo...