Home VestiEkonomija Pokrenuta Pan-evropska platforma za podršku preduzećima

Pokrenuta Pan-evropska platforma za podršku preduzećima

by bifadmin

KKR Kredit pokreće pan-evropsku platformu za podršku kompanijama i aktivno upravljanje bankarskim sredstvima. Ova platforma već je pokrenuta u Italiji, u saradnji sa bankama UniCredit i Intesa Sanpaolo, a u planu je i širenje na druga evropska tržišta.

KKR Credit, deo KKR & Co. L.P., vodeće globalne investicione kompanije, najavila je pokretanje pan-evropske platforme koja za cilj ima podršku bankama u upravljanju njihove izloženosti non-core sredstvima i sredstvima koja ostvaruju slabe rezultate, poboljšanjem performansi i vrednosti preduzeća koja čine osnov tih sredstava.

Namena platforme je pomoć kompanijama da se stabilizuju, rastu i stvaraju vrednost za dobrobit svih zainteresovanih strana, uključujući i postojeće akcionare i banke, koji će podeliti uspeh u oporavku poslovanja i vrednost uključenih sredstava na svom bilansu stanja.

Na stanjima evropskih banaka u opticaju je 1,9 biliona evra nekvalitetnih i non-core sredstava, uključujući oko 1,2 biliona evra loših kredita. Ova sredstva obuzdavaju rast banaka, preduzeća i ekonomijama u kojima su prisutna. Rešenja KKR Credit-a usmerena su ka pomaganju pokretanja bankarskih zajmova i obnova kompanija, kako bi istovremeno rasle i lokalne i nacionalne ekonomije.

Platforma je nastavak KKR investicione posvećenosti Evropi i biće finansirana investicijama iz određenih fondova kojima upravlja ili preporučuje KKR ili njene podružnice. Od 1996. godine, KKR je uložila u više od 100 kompanija širom industrijskih sektora u Evropi sa približno 25 milijardi dolara uloženog dugoročnog kapitala.

„Ovde se radi o podršci bankama u upravljanju specifične izloženosti, uključujući non-core sredstvima i nefunkcionalnim kreditima privredi, nekretninama i transportu. To će omogućiti bankama da učestvuju u oporavka performansi i vrednosti tih sredstava tokom vremena. Kombinacija naše operativne stručnosti i sposobnosti da obezbedimo svež dugoročni kapital u preduzećima pruža nam mogućnost da ponudimo ovo inovativno rešenje bankama. Promena bankarske regulative dovela je do evolucije strategije banaka, a samim tim i do prilike za takav pristup“, izjavio je Johanes P. Hut, direktor KKR za Evropu, Afriku i Bliski istok.

„U našem Odeljenju za posebne situacije posedujemo značajno iskustvo investiranja u dugove i rada sa preduzećima kojima je potrebna finansijsko i operativno restrukturiranje. Sa ovom platformom planiramo da uspešno nastavimo tu liniju investiranja. Platforma je već počela sa radom u Italiji, u saradnji sa bankama UniCredit i Intesa Sanpaolo. U portofilju ovih banaka izloženost sredstava novoj platformi određen je u poečtku na milijardu evra. Italijanski platforma je otvorena za pridruživanje drugih banaka, a pored Italije, trenutno procenjujemo mogućnosti za pokretanje ovakve pomoći i u drugim evropskim zemljama u bliskoj budućnosti“, rekao je Mubašir Mukadam, direktor Odeljenja za posebne situacije KKR za Evropu.

Pročitajte i ovo...