Home VestiEkonomija Proglašeni pobednici trećeg Foruma za zelene ideje

Proglašeni pobednici trećeg Foruma za zelene ideje

by bifadmin

Trag fondacija, Fond braće Rokfeler i Erste Banka nagradili su tri najbolje ideje zasnovane na principima održivog razvoja sa po 5.000 dolara. Konjički klub „Aranđelovac“ iz Aranđelovca, Sanja Andrejević iz Beograda i Udruženje za lokalni razvoj Kamenica, iz Niša, dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru nacionalnog Foruma za zelene ideje.

Osam finalista konkursa nacionalnog Foruma za zelene ideje predstavilo je svoje projekte na celodnevnom događaju u utorak 30. juna, pred žirijem koji je odabrao najbolja tri, a koji su dobili po pet hiljada dolara za realizaciju svojih preduzetničkih ideja. Pobedničke ideje će konkurisati i za dodatnih deset hiljada dolara na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler, koji će u julu ove godine biti organizovan na Kosovu.

Za pokretanje kampa u Vukosavcima nadomak Aranđelovca, sa bungalovima namenjenim eko turizmu i korisnicima hiporehabilitacije, Konjički klub „Aranđelovac“ osvojio je prvu nagradu. Drugu nagradu osvojila je Sanja Andrejević iz Beograda za reciklažu drveta i restauraciju starog nameštaja, dok je Udruženje za lokalni razvoj Kamenica osvojilo treću nagradu za revitalizaciju i ponovno pokretanje kampa sa bungalovima uz prateće turističke sadržaje zasnovane na eko principima na Kameničkom visu iznad Niša.

Nagrađeni projekti biće dodatno podržani putem konsultacija i mentorstva sa ciljem da postanu konkurentni i održivi na duži period.
Najbolje ideje odabrao je žiri u sastavu: Dragan Srećković (CWS), Nemanja Božić (Kompanija „Božić i sinovi“), Olivera Popović (Udruženje poslovnih žena Srbije), Sonja Dakić (DajDaj pelene), Sreten Vranić (Erste Banka) i Vladimir Stojanović (Udruženje Optimist).

Na konkursu je učestvovalo 87 projekata, a u uži krug je izabrano njih osam koji u najvećoj meri obuhvataju sve elemente održivog razvoja, odnosno koji pored finansijske održivosti, takođe i kreativno rešavaju ekonomske, društvene i probleme životne sredine. Takođe, prednost su imale ideje koje se pre svega oslanjaju na lokalne resurse, uključujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština, a uz to sadrže i nacrt poslovnog plana, kao i plana zaštite i unapređenja životne sredine.

„Raduje nas što su se ove godine na konkursu za Zelene ideje pojavile sveže nove ideje, veliki je bio broj prijavljenih ideja koje su posvećene razvoju eko turizma. Verujemo da će podrška koju smo dali omogućiti nagrađenima da razviju održive biznise, ali i da će podstaći druge da budu preduzimljivi i na taj način doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica“, izjavila je Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije.

„Već treću godinu zaredom podržavamo Forum za zelene ideje, jer smatramo da većinu principa koje on promoviše može u izvesnoj meri da primenjuje svaka kompanija i da bi to dodatno doprinelo održivosti. Neki od pobednika iz prethodnih godina su na odličnom putu da pokažu kako se može uspešno poslovati na takav način“, izjavio je ekspert za društveno preduzetništvo i eksterne komunikacije Erste Banke, Vladimir Todorović.
Nakon predstavljanja projekata, usledila je panel diskusija na temu izazova zelenog biznisa i svečano urečenje nagrada. Planiranje, projekcija na tri do pet godina, izrada biznis plana, unutrašnja organizacija, prevazilaženje izazova pri sertifikovanju proizvoda i registraciji firme, planiranje vremena za početak pokretanja biznisa, biranje partnera, kao i umrežavanje i razmena iskustva, važne su preporuke sa panel diskusije svima koji započinju realizaciju zelenih preduzetničkih ideja.

Pročitajte i ovo...