Home VestiEkonomija Saudijska Arabija se zadužuje zbog pada cene nafte

Saudijska Arabija se zadužuje zbog pada cene nafte

by bifadmin

Saudijska Arabija je prošle godine pozajmila 4 milijarde dolara sa lokalnih tržišta, odnosno prodala obveznice prvi put u osam godina u cilju održavanja visokog nivoa javne potrošnje dok padaju cene nafte.

Fahad al Mubarak, guverner Saudijske monetarne agencije (centralne banke), rekao je da će tamošnje vlasti koristiti kombinaciju obveznica i rezervi da bi održale potrošnju i pokrile deficit, koji će biti veći od očekivanog.

Analitičari su procenili da će Saudijska Arabija ove godine imati deficit od 130 milijardi dolara, zbog čega traži nove načine da održi javnu potrošnju, odnosno da nastavi da isplaćuje na plate, da finansira državne projekte i rat u Jemenu. Pored ovih problema, dodatni pritisak na monetarne vlasti vrše bonusi za zaposlene u državnim firmama i vojsci koje je uveo novi kralj Salman bin Abdulazis al Saud.

Da bi uspela sve ovo da poplaća Saudijska Arabija mora prodavati naftu za 105 dolara po barelu ali sadašnja cena na tržištu je oko 58 dolara. Zato bi, prema nekim ekonomistima, ako nastavi ovakvu potrošnju saudijske vlasti mogle već do 2018. istopiti rezerve novca.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...