Home TekstoviB&F Plus Saxo Bank upozorava na lažni start ciklusa povećanja kamatnih stopa FED-a

Saxo Bank upozorava na lažni start ciklusa povećanja kamatnih stopa FED-a

by bifadmin

Grčki haos na kraju drugog kvartala uobličio je neizvesnu situaciju ostavljajući tržišta na milost i nemilost riziku koji puni naslovne strane.

Tako je i sa ovim promenljivim upozorenjem Sakso Banke objavljenim u vidu Prognoze za treći kvartal pred grčki referendum o članstvu u EU koji će se, kako sada stvari stoje, održati 5. jula.

Prognoza za Q3 dakle visi o koncu, u zavisnosti od stepena povlačenja zajma i periferne zaraze EU u slučaju da Grčka glasa ‘Ne’. S jedne strane, optimisti kažu da Evropska centralna banka jednostavno može da odštampa više novca i pokrije ogromne dugove poveriocima. Ali, s druge strane, grčki glas ‘Ne’ predstavlja značajan rizik od zaraze širom periferije EU, pa čak i od globalne neizvesnosti koja bi mogla da prouzokuje paniku na tržištima pod velikim uticajem rizičnih globalnih događanja.

Banka stoga naglašava da je veliki deo ovoga što sledi uslovljen time da li će grčka „vatra“ izgoreti brzo i upozorava na lažni početak ciklusa povećanja kamatnih stopa američkih federalnih rezervi:
• Ulazimo u završnu fazu višedecenijskog niskog nivoa prihoda i inflacije, ali porast oba parametra ove godine bi mogao da se pokaže kao lažan pre nego što se 2016. desi ono što svi očekuju
• Sve oči su uprte u spor napredak politike normalizacije predsednice FED-a Jelen. Da li će se povećanje kamatnih stopa desiti jednokratno ili je to početak „normalnog ciklusa povećanja kamatnih stopa“?
Sakso Banka navodi da iako trenutni ekonomski pokazatelji ne podržavaju predloženi rast kamatnih stopa američkih federalnih rezervi (FED), predsednica FED-a Jelen (Yellen) bi mogla da se odluči na takav potez zbog kojeg bi mogla i da zažali.

Glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen smatra da mogućnost povećanja kamatnih stopa FED-a predstavlja najznačajniji događaj na tržištima u trećem kvartalu i očekuje da bi FED mogao da odabere pristup „linije najmanjeg otpora“ sa jednokratnim povećanjem stope u septembru. Jakobsen tim povodom kaže:

„Ako se odluče za ovakav potez to će oslabiti dolar, jer će tržište smatrati da je FED završio tim potezom, a to će dovesti do povećanja graničnog troška kapitala što će ubiti nastajuće ubrzanje rasta koje svi konsenzusom očekuju u drugoj polovini 2015. Tada možemo očekivati od roba i zlata/srebra da nadmaše ostale tržišne materijale.“

Stin Jakobsen vidi ovaj pristup kao realniji nego očekivani sled događaja po kojem bi rast kamatnih stopa FED-a do 2018. bio 2% ili više. Dodatno, glavni ekonomista Sakso Banke je iznenađujuće optimističan jer smatra da globalna ekonomija ide na bolje.

„Nalazimo se u završnoj fazi višedecenijskog ciklusa nižih prihoda i inflacije. Ništa ne funkcioniše sa politikom kamatnih stopa od nula posto ili nešto preko. Voda se smrzava na nula stepeni, tako je i sa ekonomijom. Upozorenje glasi: spremamo se za veliku svetsku promenu po pitanju prihoda. Put će nas najverovatnije voditi kroz više kamatne stope do kraja godine, a ti veći troškovi kapitala, kombinovani sa porastom ulaznih troškova za privrede – robe, energija i kapital – ponovo će usporiti rast u Evropi i SAD u pravcu nule.

Ipak od tog trenutka ćemo biti svedoci stvarnih poboljšanja u ekonomiji, kao i na polju mikro ekonomija: mala i srednja preduzeća će opet početi da uzimaju zajmove, monetarni agregati će opet početi da rastu i zarade će polako početi da rastu po prvi put u ovom ciklusu. To će u drugoj polovini 2015. predstavljati lažni start zasnovan na nadanjima, da bismo onda 2016. videli početak oporavka ekonomije sa poboljšanjem iz osnove.“

 

Nasuprot ovim okolnostima, banka objavljuje svoju tržišnu prognozu i ključne ideje za trgovanje u sledećem kvartalu.

• Robe

Od nedavno su cene nafte i zlata uspostavile odnos. Međutim investitori koji se nadaju da će cena nafte ići dole se nadaju da će OPEK povećati proizvodnju i da će SAD robne rezerve nakon špica u sezonskoj potražnji dozvoliti da cene idu na niže, dok bi porast kamatnih stopa u SAD mogao da bude prilika za kupovinu zlata, kaže direktor u sektoru Strategija roba Ole Hansen.

On očekuje da će u trećem kvartalu kada predsednica američkih robnih rezervi Dženet Jelen (Janet Yellen) zavrne slavinu likvidnosti cena zlata do kraja godine otići na USD 1.275 za uncu što je nešto iznad trenutnog konsenzusa.

• Makro ekonomija

Ekonomija SAD se polako ali stabilno vraća na pravi put posle pada u prvom kvartalu i pitanje više nije da li će federalne rezerve podići kamatne stope, već kada. Odgovor na to pitanje zavisi koga pitate. Tržište je manje više podeljeno između septembra i decembra, kaže direktor sektora Makro strategije u Sakso Banci Mads Kefed (Mads Koefoed).

On takođe razmatra stanje u Evropi izjavivši da će predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi (Draghi) imati pune ruke posla u trećem kvartalu, ali druge vrste, jer se u velikoj meri priča o izlasku Grčke iz zone evra dok su prihodi državnih obveznica porasli uz nemačke 10-godišnje obveznice koje su u drugom kvartalu porasle sa 0,2 na više od 0,8%. Po njegovom mišljenju rast u regionu će tokom druge polovine godine ostati čvrst bez mnogo povećanja.

• Devizno tržište

Direktor sektora Strategija na deviznom tržištu u Sakso Banci, Džon Hardi (John Hardy) kaže da je Evrozona još uvek upetljana u teškoće, i da bi američki dolar mogao da nastavi sa rastom – ali to zavisi od finansijskih pokazatelja i da li će oporavak u SAD biti stvaran. Posle kvartala u kojem su konsolidovani prethodni plahoviti dobici, američki dolar će zahtevati svu pažnju investitora u trećem kvartalu ove godine. On bi opet iz početka mogao da skoči nakon objavljivanja ekonomskih pokazatelja SAD i retoričkog trenutka federalnih rezervi usmerenog na porast kamatnih stopa u septembru – što bi predstavljalo prvi porast kamatne stope za više od devet godina.

• Fiksni prihod

Direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima u Sakso Banci Simon Fasdal kaže da je nedavni skok prihoda globalnih obveznica ustanovljen kao glavna tema na finansijskim tržištima. On takođe razmatra šta bi moglo da pođe naopako tokom ovog kvartala. Osim Grčke, ne postoje realni signali o bilo kakvim pokretačima kriznih situacija i sada evropsko „sveto trojstvo“ – niže cene nafte, slabiji evro i kupovina evropskih obveznica – u trećem kvartalu treba da pokrene ekonomiju i da očekivanja o inflaciji i prihodu usmeri ka gore.

• Azija

Dođe vreme kada treba napasti tržišta a isto tako dođe vreme za zbijanje redova u odbrani kaže makro-strateg za Aziju u Sakso Banci Kaj Van-Petersen. Okruženje u Q3 će najverovatnije biti vrlo nestabilno za trgovanje i označeno je kao period od tri meseca tokom kojih treba štiti ono što imate.

On kaže da tržišta ulaze u veoma izazovan period sa prvim potencijalnim rastom kreditnih stopa koje dolazi iz SAD i koji će biti prvi rast od 2006. godine. On takođe navodi da globalna ekonomija doživljava porast broja poremećaja kako SAD podižu kamatne stope, dok veći deo ostatka sveta ima sklonost ka popuštanju.

Da pristupite celokupnoj listi ideja za trgovanje analitičara Sakso Banke zajedno sa prognozom za treći kvartal 2015, ispratite ovaj link: http://hr.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2015-q3?cmpid=cee_pr_camp2015q3 (na hrvatskom) ili http://cy.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2015-q3?cmpid=cee_pr_camp2015q3 (na engleskom).

Pročitajte i ovo...