Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Suša

B&F Reč nedelje: Suša

by bifadmin

Iako se katastrofalne prognoze sa početka letnje sezone nisu ostvarile, pa ovo leto, sad to možemo već sa sigurnošću da kažemo, ne može ni približno da ugrozi postavljene temperaturne rekorde pre tri godine, niz dana sa visokom temperaturom i bez padavine i ove godine je učinio materijalnu štetu domaćim poljoprivrednicima.

Uključujući i rekordnu 2012, u protekle dve decenije Srbija je imala čak devet ekstremno sušnih godina. Ne može se više reći, kada već postoji niz izuzetno toplih godina, da suše u Srbiju dolaze iznenada. Srpski poljoprivrednici do sada bi trebalo da imaju dovoljno iskustva kako da se nose sa takvim vremenskim neprilikama i pripreme se na najbolji mogući način.

Susa, 27. jul - 2. avgust

Ove godine šteta od suše najviše je izražena u Pomoravlju, u čijim nekim delovima kiša nije pala čitavih mesec dana. Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš smatra da bi šteta od ovogodišnjih visokih temperatura mogla da iznosi više stotina miliona evra, kao i da ona pre svega zavisi od primenjene agrotehnike. „Ko je radio kako treba, nije pregusto posejao i pređubrio i sa pametnim izborom zemljišta, imaće kukuruz koji izdržava“, naglasio je Kiš.

Susa, 27. jul - 2. avgust 2

S druge sstrane, situacija u Kaliforniji daleko je gora. Ovu američku državu od početka godine zadesile su najveće suše u prethodnih 1.200 godina, zbog čega su u njenim pojeidnim delovima uvedene i restrikcije vode za domaćinstva.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...