Home VestiEkonomija Cena nafte na najnižem nivou od 2009. godine

Cena nafte na najnižem nivou od 2009. godine

by bifadmin

Cena sirove nafte na svetskom tržištu ne prestaje da pada. WTI nafta je u poslednja dva meseca pojeftinila čak 30% pa joj u trenutnu pisanja analize cena na platformama Admiral Markets-a iznosi 42,48$ po barelu. Poslednji put nafta je bila ovoliko jeftina u jeku finansijske krize, 2009. godine.

Razlog najnovijeg pada cene nafte je zabrinutost investitora na finansijskim tržištima u vezi sa ekonomskom situacijom u Aziji. Naime, prošlonedeljna devalvacija valute od strane kineske centralne banke ukazuje da je stanje u kineskoj ekonomiji, koja je drugi najveći potrošač nafte na svetu, lošije nego se do nedavno smatralo. U Japanu, trećem najvećem potrošaču nafte na svetu, situacija takođe nije bajna jer je objavljeno da BDP u drugom kvartalu pao za 0,4%.

Zbog toga mnogi špekulanti na finansijskim tržištima prodaju fjučere vezane uz naftu u nadi da će kasnije naftu moći kupiti po jeftinijoj cijeni.
Drugi razlog naglog pada je poruka visokih dužnosnika Irana da ova zemlja može u roku od nedelju dana po ukidanju sankcija početi da plasira na tržište dodatnih 0,5 miliona barela nafte dnevno.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je bez obzira na gore navedene okolnosti cena nafte previše pala i da teško može da se zadrži na ovako niskom nivou. Pri ovoj ceni se na mnogim bušotinama jednostavno ne isplati proizvoditi naftu a niska cena će pre ili kasnije dovesti do rasta potražnje i do novog rasta cene.

Dodatni razlog koji ukazuje na skori preokret trenda su američke zalihe nafte koje već nedeljama padaju, što ukazuje ili na rast potražnje ili pad ponude. Iako se cena nafte neće tako brzo vratiti na 100$ po barelu, do kraja godine će verovatno porasti na 50 do 60$ po barelu.

Na kretanje cene u idućim nedeljama utecaće podatak o najnovijem stanju američkih zaliha nafte koji će biti objavljen u sredu, kao i indeksi poslovnog poverenja u Evropi koji će biti objavljeni krajem ove nedelje.

Pročitajte i ovo...