Home VestiEkonomija Obuzdana očekivanja rasta američkog dolara

Obuzdana očekivanja rasta američkog dolara

by bifadmin

Zaključci sa sastanka Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) američkih Federalnih rezervi ne ukazuju na hitnost povećanja referentne kamatne stope u septembru i, što je još značajnije, kriva očekivanja je na osnovu ovih zaključaka donekle preusmerena, što predstavlja razočaranje za one koji očekuju rast dolara, ocenjuje direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank), Džon Hardi (John Hardy) u svojoj najnovijoj analizi.

Ovi zaključci ne donose značajnija iznenađenja i učesnici na tržištu su ih prihvatili kao relativno umerene. Očekuje se nešto slabiji rast BDP-a SAD u kratkom roku, ali ni to nije izazvalo veće reakcije. Hardi smatra da je jedina stvar koja održava rast kursa evra prema dolaru trenutno veoma niska sklonost riziku, koja je uočljiva i na tržištima kapitala u Americi i Evropi.

Jasno je da postoji značajna podela među članovima FOMC u okvirima interne diskusije, pri čemu neki od članova još uvek izražavaju priličnu zabrinutost u pogledu inflacije i jačeg dolara. To znači da čak i ako se dogodi rast kamatnih stopa u septembru, za šta bi bio potreban skup veoma pozitivnih ekonomskih pokazatelja u SAD, moguće je da će i tada biti suprotnih mišljenja.

Hardi smatra da su dobri pokazatelji zdravlja američke privrede u avgustu potrebni da bi se povratilo poverenje u rizičnu aktivu i kako bi se omogućilo povećanje kamatne stope. Dakle, nije potreban samo oporavak tržišta akcija, već i tržišta korporativnih obveznica, na kome se razlike u prinosima uvećavaju i dostižu višegodišnje maksimalne vrednosti. Prema tome, ukoliko se apetit za rizikom do tada ponovo ne pojavi, oni koji očekuju značajniji rast dolara će morati da čekaju još najmanje dve nedelje kada će ovi pokazatelji biti objavljeni.

Dalji pad cene nafte još više pojačava sumnje u hitnost kojom će Fed pristupiti povećanju kamatnih stopa.

Hardi ukazuje na to da je Kazahstan preko noći uspostavio fluktuirajući režim kursa svoje valute, tenge, koja je odmah izgubila više od 25% od svoje vrednosti. To je još jedan znak naročitog pritiska na valute koje su u velikoj meri zavisne od kretanja cena na tržištu berzanskih roba. Devalvacija kazahstanske valute takođe navodi na razmišljanje o valutama velikih izvoznika nafte čiji je kurs vezan za američki dolar. Veliko je pitanje koliko dugo ta vezanost može da izdrži u okruženju dugotrajno niskih cena nafte. Tu je naročito reč o Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima itd…

Nijansiranost reakcije učesnika na tržištu na zaključke sa sastanka FOMC je veoma zanimljiva, pri čemu se slabost amerčkog dolara usled umanjenih izgleda za skorim povećanjem kamatnih stopa u najvećoj meri odrazila na odnos prema evru i prema švajcarskom franku. Čak je i odnos dolar-jen za svega 30-40 pipa niži od jučerašnjeg.

Pročitajte i ovo...