Home VestiEkonomija Pad na atinskoj berzi od 22 odsto

Pad na atinskoj berzi od 22 odsto

by bifadmin

Akcije na atinskoj berzi pale su danas za 22,87 odsto, pošto je berza otvorena posle petonedeljne pauze.

Četiri najveće grčke banke Pireus Banka, Nacionalna banka, Alfabanka i Eurobanka su sve u padu od 30 odsto. Banke čine oko petinu glavnog berzanskog indeksa u Atini.

Berza u Atini je zatvorena 29. juna, kada je u vrhuncu dužničke krize uvedena kontrola kapitala kako bi se sprečio kolaps bankarskog sistema. Banke su u međuvremenu otvorene, ali je zadržano ograničenje povlačenja novca.

Grčka vlada je počela pregovore s međunarodnim kreditorima o trećem paketu pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra u naredne tri godine. Pregovori moraju biti završeni do 20. avgusta kada dospeva velika rata otplate duga Evropskoj centralnoj banci od 3,2 milijarde evra.

Urednica finansijskog portala Morningstar.com Holi Kuk rekla je za BBC da ne iznenađuje negativnost na atinskoj berzi.“Treba da vidimo šta će se desiti u predstojećim nedeljama i mesecima“, rekla je Kuk.

Grčka privreda je posle dolaska na vlast Sirize premijera Aleksisa Ciprasa u januaru, izgubila dobitke od prošle godine kada je ostvaren prvi rast posle šestogodišnje recesije.

Evropska komisija očekuje da će grčka privreda ove godine imati pad između dva i četiri odsto.

Izvor: Beta, BBC

Pročitajte i ovo...