Home VestiEkonomija Suša povećala cene i promet na Produktnoj berzi

Suša povećala cene i promet na Produktnoj berzi

by bifadmin

Suša je protekle nedelje bukvalno iskrojila tržište. Ova vremenska nepogoda posle koje se svaki put setimo zalivnih sistema kojih praktično i nemamo, bila je osnovni uzrok rastu cena kukuruza i soje, a to je opet podstaklo sve tržišne učesnike na intenzivno trgovanje koje je rezultiralo najvećim nedeljnim količinskim prometom roba u ovoj godini. U periodu 10.08.-14.08. prometovano je ukupno 5.097 tona robe, što je čak 8,7 puta više u odnosu na promet prethodne nedelje. Za pomenutu količinu robe kupci su morali da izdvoje 108.278.370 dinara. što je 7,8 puta više od finansijske vrednosti prometa iz prethodnog nedeljnog perioda.

Soja i kukuruz su dve kulture koje je najviše pogodila suša. To su ujedno i dve robe na berzanskom tržištu koje su protekle nedelje imale najveći cenovni rast.

Očekivani pad prinosa soje kreće se po nekim procenama i do 40%. Koliko je snažan uticaj vrlo obeshrabrujućih prizora sa parcela pod sojom na tržišno raspoloženje učesnika u trgovanju, govori podatak da je cena ove robe u protekloj nedelji za čitavih 6,86% veća u odnosu na prethodnu nedelju. Prethodna konstatacija o uticaju suše na lokalno tržište još više dobija na značaju ako se ima u vidu poslednji izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede inače najreferentnije svetske monitoring institucije, u kome je objavljen podatak o rekordnom prinosu soje u svetu ove godine. Inače, prosečna prošlonedeljna cena sojinog zrna je iznosila 46,43 din/kg ( 42,21 bez PDV). Sojina sačma sa 44% proteina je takođe bila predmet berzanske trgovine, a prodavana je po ceni od 56,40 din/kg (47,00 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je cenovni rast od 1,22%.

Kako su dani uz ekstremno visoke temperature i bez padavina prolazili, tako je postepeno i rasla cena kukuruza. Na početku nedelje, tržište kukuruza je otvoreno cenom od 17,40 din/kg bez PDV, da bi se na samom kraju nedelje berzansko trgovanje završilo sa cenom od 18,30 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 19,70 din/kg (17,91 bez PDV). To je za 1,89% veća cena u odnosu na prethodnu nedelju.

Tržište pšenice za razliku od soje i kukuruza je stabilno. Žetva pšenice je završena neposredno pre visokih temperatura, pa se ova suša nije osetila na prinose hlebnog zrna. To je upravo osnovni razlog stabilnosti ovog tržišta, gde nema neizvesnosti kao kod soje, kukuruza i suncokreta. Pšenica je trenutno veoma tražena roba i u protekloj nedelji preko berze je realizovan promet od 3.725 tona i to po prosečnoj ceni od 19,51 din/kg (17,74 bez PDV), što je za neznatnih 0,33% niža cena u odnosu na prethodnu nedelju, pa se praktično za cenu ove robe može reći da stagnira.

Cena suncokretove sačme od 35,40 din/kg (29,60 bez PDV) je za 3,51% veća od poslednjeg trgovanja ovom robom i mogla da bude najava veće cene suncokreta u predstojećoj žetvi.

 

tabela za susu

 

PRODEX

Nakon prošlonedeljnog pada cena kukuruza i soje, kontinuirana suša i sve izvesnije prognoze o podbačaju novog roda jesenjih kultura, tokom prethodne nedelje, izazvale su povećan interes na strani tražnje, koji je prouzrokovao i novi talas poskupljenja pominjanih kultura.

Kukuruz je sa prošlonedeljnih 17,40 din/kg, bez PDV-a, do kraja nedelje dostigao cenovni nivo od preko 18,20 din/kg, bez PDV-a. Ipak najznačajniji cenovni rast zabeležila je soja u zrnu, koja je sa prošlonedeljnih 39,50 din/kg, bez PDV-a, do kraja protekle nedelje dostigla nivo od 44,00 din/kg, bez PDV-a, što odgovara cenovnom maksimumu ove kulture, u ovoj kalendarskoj godini, zabeleženom još u januaru 2015. Kako je ovonedeljna cena pšenice praktično nepromenjena u odnosu na prethodni period, upravo je rast cena kukururuza i soje imao presudan uticaj na rast indeksne vrednosti PRODEX-a.

Ovaj berzanski indeks na današnji dan beleži vrednost od 212,80 indeksnih poena, što je za 3,99 indeksnih poena više nego prošlog petka.

 

SVET

Cena fjučersa na kukuruz je pala na sedmomesečni minimum, nakon USDA-ovog izveštaja u kome su neočekivano povećane procene prinosa. Vladin izveštaj iznenadio je investitore jer je ekonomska godina počela sa rekordnim junskim padavinama u Ilionoisu, Indijani i Ohaju, što je gotovo spralo sveže posejane useve. USDA procenjuje istorijsko visoke prinose u Ajovi, Minesoti, Nebraski, Južnoj Dakoti, Viskonsinu i Mičigenu.

Septembarski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi pao za 0,75%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 1,63%.

Soja je pojeftinila najviše u poslednjih 6 godina, nakon izveštaja USDA-a. Zalihe soje će prema izveštaju biti gotovo duplirane pre sledeće žetve i iznosiće po procenama 470.0 miliona bušela (analitičarska očekivanja su bila na nivou od 322.0 miliona bušela).
Soja je sa isporukom u avgustu skuplja za 0,77%, dok je sojina sačma jeftinija za 2,57%.

Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, pala za 1,53%, dok je u Budimpešti skuplja za 0,38%. Novembarski fjulers na kukuruz je u Parizu pao u odnosu na prošli petak za 0,41%, dok je septembarski fjučers na kukuruz u Budimpešti skuplji za 0,37%.

Pročitajte i ovo...