Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Istraga u Železari

B&F reč nedelje: Istraga u Železari

by bifadmin

Već nekoliko dana Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, upozorava Ministarstvo privrede da je predaleko otišlo u odbijanju da Transparentnosti Srbija dostavi Ugovor o upravljanju Železarom Smederevo.

Da podsetimo, po tom ugovoru u narednom periodu kompanija „HPK inženjering B.V“ treba da upravlja Železarom. Ovo je američko – slovačka firma registrovana u Holandiji, a predstavljaju je biznismeni Peter Kamaraš i Džon Gudiš. Kamaraš je vlasnik i osnivač firme koja je dugogodišnji snabdevač Železare sirovinama, a Gudiš je penzionisani rukovodilac US Steel-a, bivši predsednik Nadzornog odbora US Steel-a u Košicama u Slovačkoj, i jedan od potpisnika memoranduma o kupovini Železare Smederevo sa bivšim premijerom Zoranom Đinđićem krajem 2002. godine.

 

Istraga u Zelezari. 7 - 13. septembar

 

Sve bi ovo ne bi mnogo “bolo oči” domaće javnosti da je Ministarstvo privrede odmah objavilo Ugovor o pružanju usluga upravljanja i savetovanja potpisan sa HPK-om. No, ovo nije urađeno ni pošto se Transparentnost Srbija obratila Povereniku a on naložio Ministarstvu da pomenutoj organizaciji dostavi ugovor.

„Uprkos činjenici da su rešenja Poverenika po Zakonu konačna, obavezujuća i izvršna, Ministarstvo nije postupilo po tom nalogu, niti je to učinilo nakon izrečene dve novčane kazne u ukupnom iznosu od 200.000 dinara“, piše u Šabićevom pismu ombudsmanu Saši Jankoviću u kojem se traži da ombudsman pokrene postupak i preduzimanje mera zbog višestrukog kršenja zakona od strane Ministarstva privrede.

No, resorno ministarstvo je danas odbacilo optužbe Poverenika za informacije od javnog značaja navodeći da ne krši zakon već ga striktno poštuje, pozivajući se na Zakon o zaštiti konkurencije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Da situacija bude još komplikovanija pomogla je i policijska istraga u Železari zbog sumnji na malverzacije sa transportom sirovina i gotovih proizvoda. Naime, postojala je sumnja da su nadležni za transport angažovali pojedine privatne prevoznike po znatno višim cenama od tržišnih. Generalni menadžer sektora Logistike i snabdevanja sirovinama prvo je suspendovan sa posla, pa je krajem avgusta vraćen u fabriku. Njega je policija u više navrata saslušavala, a iskaze su davali i drugi službenici iz te službe. Međutim, njih je već „preslišavalo” aktuelno rukovodstvo fabrike, pre nego što je istragu policija uzela u svoje ruke, piše “Gde investirati”.

Novine dalje pišu da je, dok su još inspektori u ovoj kompaniji češljali dokumentaciju, aktuelni menadžment brzopotezno rasformirao postojeću službu Logistike i podelio je na dve celine, od kojih će se jedna baviti isključivo snabdevanjem.

 

Istraga u Zelezari. 7 - 13. septembar 2

 

Ubrzo pošto je ova kriza “rešena”, u Politici je objavljeno pismo “Nezavisnog sindikata metalaca u Železari” u kojem stoji da bi policija trebalo da se pozabavi i pogonom Proizvodnje gvožđa. Ovde se kaže da treba ispitati kriterijume pri prijemu novih radnika. Sindikat naime tvrdi da su pojedini menadžeri i sindikalci prijem radnika pretvorili u farsu i privatnu prćiju, jer zapošljavaju samo decu iz svojih redova, rođake iz svog kraja, komšije, kumove, prijatelje svojih prijatelja…

“Nezavisni sindikat metalaca” tvrdi da su na menadžerska mesta u Železari Smederevo u dobroj meri postavljani kadrovi sa srednjom školom, te da su oni kočničari da se u fabrici zaposli što više mladih inženjera, jer se plaše gubitka rukovodeće pozicije. Trenutno je po broju inženjera Železara na najnižoj tački u poslednjih sto godina.

Posle interne istrage po ovom pitanju suspendovana su dvojica rukovodilaca pomenutog pogona – Darko Đorđević i Ranko Ristić. Iz sindikata su nastavili da upozoravaju menadžment da “problem leži uglavnom u delu domaćeg menadžmenta koji za svoje funkcije nema adekvatne kvalifikacije”. Takvih nije malo u čeličani, navode u NSM nazivajući ih „kursadžijama”.

Uprkos ovim “ispadima” pojedinih medija, malverzacije oko Železare su tema koja je u javnosti još uvek obavijena velom tajne. Ministarstvo privrede i dalje odbija da javnosti da na uvid kopiju ugovora o angažovanju „HPK inženjering B.V“ a premijer na pitanja novinara o tome šta se sve dešava u Železari odgovara sa: “U Železari je sve lepo i u redu”, a na pitanje šta u Železari radi policija “Proveravamo šta su tamo neki mešetarili”.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...