Home VestiEkonomija Deficit budžeta Srbije na kraju avgusta 41,8 milijardi dinara

Deficit budžeta Srbije na kraju avgusta 41,8 milijardi dinara

by bifadmin

Deficit budžeta Srbije na kraju avgusta 2015. godine iznosio je 31 milijardu dinara, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 41,8 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

U avgustu su prihodi budžeta bili 75,7 milijardi, a rashodi 82,5 milijardi, tako da je mesečni deficiti iznosio 6,8 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 63,8 milijardi dinara i u odnosu na jul znatno su niži prihodi po osnovu akciza i PDV-a.

Neporeski prihodi bili su 11,6 milijardi dinara, od čega je 4,1 milijarda uplata po osnovu dobiti Pošte (1,8 milijardi) i dividendi NIS-a (2,3 milijarde). Donacije su iznosile 400 miliona dinara.

Rashodi su bili na nivou prethodnog meseca, s tim što su izdaci za otplatu kamata bili znatno viši a rashodi za socijalnu zaštitu i otplatu garantovanog duga niži.

Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 20,4 milijarde dinara, a najveći deo se odnosi na dotacije za penzije u iznosu od 17,3 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,6 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u periodu januar avgust budžetski deficit je iznosio 44,4 milijarde dinara, dok je deficit u avgustu iznosio pet milijardi.

Bolja naplata prihoda od planirane u najvećoj meri je posledica jednokratnih neporeskih prihoda, kao što su uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća, u iznosu od oko 31 milijardi dinara, objasnilo je Ministarstvo finansija.

Na rashodnoj strani, najveći efekat je imalo slabo izvršenje kapitalnih izdataka, kao i otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...