Home VestiEkonomija IFC sa 35 miliona evra pomaže Eurobanku za jačanje kreditiranja u Srbiji

IFC sa 35 miliona evra pomaže Eurobanku za jačanje kreditiranja u Srbiji

by bifadmin

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, odobrila je Eurobanci a.d. Beograd finansiranje u visini do 35 miliona evra za jačanje stambenog kreditiranja i povećanje obima trgovinskog poslovanja firmi u Srbiji.
Dugoročno finansiranje je naročito važno za obezbeđivanje sredstava za kapitalna ulaganja i stambene kredite po pristupačnim uslovima. Kroz saradnju sa Eurobank a.d. Beograd, IFC jača ove finansijske instrumente u bankarskom sektoru Srbije.

IFC je odobrila dva kredita za Eurobank a.d. Beograd – kredit u visini od 15 miliona evra za povećanje obima hipotekarnog kreditiranja i kredit od 20 miliona evra namenjen za finansiranje obrtnih sredstava za potrebe uvozno-izvoznih firmi u Srbiji.

U periodu od 2011. do 2013. godine, IFC je odobrila kreditnu liniju od 60 miliona dolara za finansiranje trgovinskih poslova firmi u Srbiji, kao i kredit u iznosu od 38 miliona evra 2010. godine za mala i srednja preduzeća.

„Veoma smo zadovoljni što potpisujemo ovaj ugovor danas i što širimo našu već uspešnu saradnju sa jednom od vodećih međunarodnih finansijskih institucija kao što je IFC. Zahvaljujući ovom ugovoru, imaćemo mogućnost da ponudimo našim klijentima stambene kredite pod veoma povoljnim uslovima, kada je u pitanju rok otplate i visina kamatne stope,“ rekao je Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora, Eurobank a.d. Beograd.

„Jedan od prioriteta Međunarodne finansijske korporacije je pružanje podrške finansijskom sektoru kroz investiciono i dugoročno finansiranje velikih banaka koje promovišu sistemsku stabilnost,“ rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan. „Neophodno je omogućiti stalan pristup kreditima fizičkim i pravnim licima u Srbiji i podsticati dalji razvoj i ekonomsku stabilnost zemlje.”

Pročitajte i ovo...