Home VestiIT i nauka Novine u lečenju stomačne mikroflore

Novine u lečenju stomačne mikroflore

by bifadmin

Najnovija saznanja u vezi sa ulogom i značajem stomačne mikroflore (mikrobiota) bila je tema skupa održanog na Medicinskom fakultetu u Beogradu koji je okupio više od 100 domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti gastroenterologije.

Skup je organizovan pod okriljem EAGEN (Evropske asocijacije za gastroenerologiju, endoskopiju i nutriciju) i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz podršku Lallemand Rosell Institute iz Francuske. Podršku skupu dali su i Udruženje gastroenterologa Srbije, kao i Gastroenterološka sekcija Srpskog lekarskog društva. Tehnički organizator je kompanija Ivančić i sinovi, vodeći proizvođač probiotika u Srbiji i regionu.

Oblast gastrointestinalne mikrobiote poslednjih desetak godina doživljava renesansu interesovanja stručnjaka različitih profila. Dokazana je veza promena crevne mikrobiote sa nastankom gojaznosti, šećerne bolesti, metaboličkog sindroma. Izgleda da je veliki značaj u nastajanju bolesti digestivnog sistema, nervoznog debelog creva, zapaljenjskih bolesti creva, ali i nekih malignih bolesti, kao što je rak debelog creva. Postoji veoma važna dvosmerna komunikacija, interakcija izmedju mozga i digestivnog sistema, u kojoj bakterije i te kako učestvuju.

O svojim iskustvima u radu govorio je i prof. dr Peter Malfertheiner, direktor Klinike za gastroenterologiju Univerziteta u Magdeburgu, Nemačka, i rukovodilac edukativnih programa EAGEN: „Kad se rodimo prirodnim putem, nasledimo oko 40% crevne mikrobiote, dok je sastav potpuno različit kad se rodimo carskim rezom, i kod te dece je veća verovatnoća za nastajanje alergija i ekcema tokom života. Kasnije, sastav bakterija i njihova raznovrsnost menjaju se sa starenjem, načinom ishrane, uzimanjem lekova. Značaj mikrobiote veliki je u varenju hrane i apsorpciji korisnih materija, ali i u formiranju odbrambenog sistema. Antibiotici su spasli milione ljudskih života, od četrdesetih godina prošlog veka, ali utiču značajno na menjanje crevne mikrobiote. Poslednja decenija je u znaku raširene upotrebe probiotskih preparata u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Dvadesetprvi vek biće sigurno u znaku stabilne i očuvane crevne mikrobiote kao jednog od presudno važnih kriterijuma digestivnog zdravlja – pored efikasnog varenja, odsustva bolesti organa za varenje, efektivnog odbrambenog sistema i subjektivnog osećaja blagostanja.“

O značaju i kvalitetu probiotika govorila je Isabelle Champie, direktor marketinga i prodaje Instituta Lallemand Rosell: „Institut Lallemand Rosell bavi se proizvodnjom i istraživanjem probiotskih bakterija više od 80 godina. Svaki probiotski soj Instituta Lallemand Rosell registrovan je u Pasterovom institutu u Parizu. Stalnim kontrolama u procesu proizvodnje sprečava se eventualna pojava mutacija, kao i prisustvo rezistencije na antibiotike. Institut radi analizu na više od 340 poznatih gena odgovornih za ovaj tip rezistencije, što je jedinstveno u svetu. Pažljivom selekcijom sojeva omogućena je međusobna kompatibilnost i efikasnost. Tehnološkim postupkom mikrokapsuliranja omogućeno je da probiotske bakterije očuvaju vitalnost i efikasnost odmah nakon unosa u organizam. Institut Lallemand Rosell radi nova istraživanja koja se tiču širenja indikacija za upotrebu probiotika za neke druge bolesti kao što je na primer dijabetes. Institut Lallemand Rosell proizvodi probiotske sojeve i za svetske kompanije kao što su Sanofi, Bayer, Pfizer, Merck, a sa Institutom Lallamand Rosell već 13 godina u srbiji uspešno sarađuje kompanija Ivančić i sinovi.

Pročitajte i ovo...