Home VestiPolitika i društvo Od oktobra brže i jeftinije priznavanje stranih diploma

Od oktobra brže i jeftinije priznavanje stranih diploma

by bifadmin

Centar u kome će naši mladi stručnjaci sa završenim fakultetom u inostranstvu moći da nostrifikuju diplomu radi zapošljavanja u Srbiji, počeće da radi 1.oktobra, a iz Ministarstva prosvete najavljuju da će postupak priznavanja diploma biti brži, jeftiniji i lakši.

Priznavanje diploma radi zapošljavanja do sada je bilo povereno univerzitetima i dešavalo se da nostrifikacija strane isprave ne može da se završi na primer na državnoj visokoškolskoj ustanovi ali uz visoku cenu može na privatnoj.

Takođe, postupak je ponekad trajao godinama, pa su mnogi mladi, odlični studenti, odustajali od povratka u Srbiju.

ENIC/NARIC Srbija (Centar za informisanje o priznavanju inostranih visokoškolskih isprava i priznavanje u svrhu zapošljavanja), posebna je jedinica pri Ministarstvu prosvete i zvanično će početi da radi početkom oktobra, dok će akademsko priznavanje, u svrhu daljeg obrazovanja, ostati u nadležnosti univerziteta.

„Očekujemo da će rok priznavanja biti znatno kraći2, rekla je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zorana Lužanin i podsetila da je izmenama Zakona o visokom obrazovanju rok za priznavanje diplome 90 dana, od dana prijema urednog zahteva.

Lužanin najavljuje da će i cena postupka priznavanja biti neuporedivo manja.

Do sada su studenti za tu stavku izdvajali od nekoliko hiljada dinara do nekoliko hiljada evra, pa je za fakultete to bio dobar izvor prihoda.

Lužanin ističe da je osim rokova i cene, problem bio i što se prilikom priznavanja tražio isti ili sličan studijski program.

Ona podseća da smo mi mala zemlja da bismo imali sve moguće studijske programe i ukazuje na dosadašnju praksu da nostrifikacija „ne prođe“ na jednom a potom se završi na drugom univerzitetu.

Sada tako nešto ne bi smelo da se dešava rekla je Lužanin i istakla da će u samom postupku odobravanja raditi, između ostalih, ocenjivači studijskog programa.

Po pravilniku, koji treba da bude donet narednih sedam do deset dana, biće preporuka da ocenjivači budu sa tri različita univerziteta kako bi pobegli od priče vezivanja za jedan studijski program, rekla je Lužanin.

Takođe, predviđeno je, kada se prizna diploma, a nema je u listi zvanja, da se to zvanje automatski uvrsti u listu, sa kompetencijama koje donosi svršeni student, rekla je Lužanin i dodala da je u toku obuka za ocenjivače.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...