Home VestiEkonomija Pad cena žitarica na Produktnoj berzi

Pad cena žitarica na Produktnoj berzi

by bifadmin

Cene žitarica su u padu, a cene uljarica stagniraju. Iza ove kratke konstatacije o prošlonedeljnom trgovanju, kriju se vrlo kompleksni tržišni razlozi. Ono što bismo ipak mogli da zaključimo jeste potvrda dva osnovna tržišna aksioma. Jedan je da je globalno svetsko tržište jedinstven mehanizam čiji je uticaj na lokalna tržišta veoma direktan i očigledan, a drugi je da kreiranje cene neke robe ne zavisi od želje isključivo jedne strane u dvostranom trgovinskom aranžmanu, nego je to cena koja je izdržala tržišnu poverljivost u ponudi na širem tržišnom prostoru. U tačnost prvog tržišnog aksioma smo mogli da se uverimo na tržištu žitarica, a u tačnost drugog na tržištu uljarica. Pad cena je opet bio osnovni razlog izražene tržišne pasivnosti koja je protekle nedelje rezultirala prometom od svega 650 tona, što je za 45,57 % manje nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 16.112.500 dinara ili za 61,49% manje u odnosu na isti pokazatelj prethodne nedelje.

Nagli pad cene kukuruza posledica je opšte tržišne klime na međunarodnom tržištu ove robe. Nema razloga da bitno smanjeni prinos novog roda na domaćem tržištu bude uzrok niskoj ceni. Naprotiv. Međutim, okolnosti na svetskom tržištu kukuruza ne idu u prilog rastu cena. Dokle god se ne pojave izvoznici na ovom tržištu ne možemo očekivati veće trgovanje. Izvoznici će se pojaviti kada cena kukuruza dođe na nivo isplativosti izvozne kalkulacije. Cena od 16,50 din/kg (15,00 bez PDV), koliko je iznosila u protekloj nedelji, sasvim je blizu te granice, pa možemo očekivati u narednom periodu i veće prisustvo izvoznika na ovom tržištu. Inače realizovana cena od 15,00 din/kg bez PDV, za 6,25% je manja od poslednje zaključene cene kukuruza novog roda. Cena kukuruza prošlogodišnjeg roda je iznosila u proseku 15,05 din/kg bez PDV, što praktično znači da se izjednačila sa cenom kukuruza novog roda. Očekivanja da će cena kukuruza u nekoj uobičajenoj periodici početi da raste su sasvim realna, ali na taj period treba sačekati jedno izvesno vreme.

Pšenica nema tako skokovite cenovne promene kao kukuruz, ali prošlonedeljni pad od 3,68% je ipak jedna od većih promena nedeljne cene od žetve nove pšenice. U protekloj nedelji registrovana je cena od 20,13 din/kg (18,30 bez PDV), što je pad u odnosu na prethodnu nedelju od 3,68%.

Cena suncokreta se stabilizovala na nivou od 45,65 din/kg (41,50 bez PDV), što je istovetna vrednost onoj iz prethodne nedelje. Suncokretova sačma se u nedelji za nama prodavala po ceni od 29,40 din/kg ( 24,50 bez PDV). To je za 2,34% veća cena nego prethodne nedelje.

 

ponuda i traznja

 

PRODEX

Drugu nedelju za redom PRODEX beleži veoma izražen pad indeksne vrednosti. Dok je prethodne nedelje na pad vrednosti ovog pokazatelja pretežno uticala činjenica da je u njegovoj vrednosnoj korpi, umesto prošlogodišnjeg, počeo da participira jefitiniji kukuruz novog roda, dotle su se tokom ove nedelje cene kukuruza starog i novog roda izjednačile, ali na znatno nižem nivou od prošlonedeljnog. Naime, kukuruz se danas plaća 15,00 din/kg, bez PDV-a, što je za čitav dinar niže nego prošle nedelje.

I stovremeno i pored činjenice da je pšenicom ove nedelje trgovano po 18,30 din/kg, bez PDV-a, ne može se govoriti o nekakvom cenovnom padu, u odnosu na prethodnu nedelju kada je registrovana cena od 19,00 din/kg, bez PDV-a, jer je pomenuta viša cena postignuta za pšenicu nadprosečnih kvalitativnih karakteristika, u skladu sa zahtevima izvoznog kvaliteta. Ipak je i ovo statističko odstupanje na tržištu pšenicu, doprinela značajnijem padu indeksne vrednosti PRODEX-a, koji na današnji dan beleži vrednost od 201,94 poena, što je za čitavih 4,59 indeksnih poena niže nego prošlog petka.

SVET

Decembarski fjučers na kukuruz je u odnosu na kraj prošle nedelje poskupeo za 0,48%, dok je cena fjučersa na pšenicu viša za 3,28%.
Vrednosti soje su krajem nedelje blago skočile, pod uticajem namera kineske delegacije, koja je trenutno u SAD-u, da kupi 13,18 miliona tona ove uljarice. Naime, Kina i pored nepovoljne ekonomske situacije, ove godine može da uveze rekordnih 80,0 miliona tona soje.
Cena soje sa novembarskom isporukom je u odnosu na kraj prošle nedelje viša za 1,86%, a cena sojine sačme sa isporukom u oktobru je jeftinija za 3,44%.

Na berzi u Budimpešti pšenica sa decembarskom isporukom je pojeftinila za 2,07%, a kukuruz za 0,11%, posmatrano u evropskoj valuti. Pšeica je u Parizu prometovana po višoj ceni za 3,44%, a kukuruz za 0,46% više nego na kraju prošle nedelje.

Pročitajte i ovo...