Home VestiEkonomija Poljska se protivi drugom gasovodu ispod Baltika

Poljska se protivi drugom gasovodu ispod Baltika

by bifadmin

Poljski predsednik Andžej Duda odbacio je sporazum ruskog Gasproma i nekoliko vodećih zapadnih energetskih kompanija o izgradnji drugog gasovoda ispod Baltičkog mora s obrazloženjem da se njime ignorišu interesi Poljske.

„S obzirom da je zaključen sporazum o izgradnji Severnog toka 2, kojim se potpuno zanemaruju interesi Poljske, mora se ozbiljno postaviti pitanje jedinstva“, rekao je Duda obraćajući se učesnicima ekonomskog foruma u planinskom centru Krinica, preneo je danas Euraktiv Srbija.

Forum u mestu Krinica na jugu Poljske poznat je inače kao Centralnoevropski Davos.

Ruski Gasprom s jedne i anglo-holandski Šel (Shell), nemački E.ON i austrijski OMV s druge strane u junu su se dogovorili o izgradnji novog gasovoda nazvanog Severni tok 2 do Nemačke kojim bi se izbegli konfliktom zahvaćena Ukrajina, ali i sused iz EU Poljska.

Gasovod ispod Baltičkog mora imaće kapacitet od 55 milijardi kubnih metara godišnje i zahvaljujući njemu će biti udvostručen priliv gasa postojećeg cevovoda Severni tok koji povezuje dve zemlje.

Nije naveden rok za realizaciju sporazuma o novom gasovodu koji će ojačati ulogu Nemačke kao čvorišta za distribuciju ruskog gasa u Zapadnoj Evropi i istovremeno potkopati ulogu Poljske kao tranzitne zemlje.

Poljski političari sa svih strana političkog spektra protive se Severnom toku tvrdeći da je nepovoljan po energetsku bezbednost Poljske jer umanjuje ulogu te zemlje kao tranzitne za ruski gas preko gasovoda Jamal-Evropa.

Izjava poljskog predsednika o Severnom toku 2 stiže u vreme kada Moskva nastoji da obezbedi što više ruta za svoj gas do EU koje zaobilaze Ukrajinu iako Brisel insistira da želi da smanji zavisnost od Rusije.

Odnosi Rusije i Zapada nisu dobri zbog ukrajinske krize a sporovi između Kijeva i Moskve oko gasa predstavljaju pretnju za isporuke energenata Evropskoj uniji.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...