Home VestiEkonomija Šojble: Svet pred novim balonom

Šojble: Svet pred novim balonom

by bifadmin

Svetska ekonomija će se suočiti sa novim finansijskim „balonom“, koji će biti prenaduvan i sklon pucanju zato što centralne banke upumpavaju previše novca u nacionalne ekonomije, upozorava nemački ministar finansija Volgang Šojble.

„Sada je trenutak da pokažemo da smo naučili lekciju iz prethodne krize“, rekao je Šojble u svom govoru pred nemačkim parlamentarcima u vezi sa usvajanjem novog budžeta. Šojble je dodao da ne treba zanemariti potrebu za ekonomskim reformama, nasuprot prilivu velike količine novca.

Ovaj komentar je upućen na račun Evropske centralne banke (ECB) pošto su njeni zvaničnici najavili proširivanje svog stimulativnog programa. ECB je u januaru započela program otkupa evro-obveznica, tzv. evropsko kvantitativno popuštanje, u vrednosti od 1,1 biliona evra. Predsednik ECB Mario Dragi je pre nekoliko dana izjavio da će ova vrsta stimulusa biti produžena i psole 2016. gdoine, ukoliko za to bude bilo potrebe.

S druge strane, ministar finansija Nemačke je i ranije upozorovao da se države evro-zone ne oslanjaju u potpunosti na upumpavanje svežeg novac od strane centralne banke kako bi pokrenuli oporovak u ubrzale svoje ekonomije.

Pročitajte i ovo...