/ Ekonomija / “Šteta zbog zatvorenih granica između 20 i 30 miliona evra”
BiF Analize Čitajte B&F online

“Šteta zbog zatvorenih granica između 20 i 30 miliona evra”

This post has already been read 879 times!

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) izjavio je danas da je, prema gruboj proceni, proteklih dana zbog svih kriza na graničnim prelazima, šteta između 20 i 30 miliona evra.

Čadež je na pitanje o šteti po srpsku privredu zbog zatvorenih graničnih prelaza sa Hrvatskom, odgovorio da je teško govoriti o tačnom iznosu štete, jer postoje različiti faktori koji je definišu.

“Ona će sigurno biti veća, ako se ova situacija nastavi”, rekao je Čadež u uključenju u Jutarnji program TV Pink.

Predsednik PKS je istakao da je od kolega iz Hrvatske čuo da je šteta za hrvatsku privredu oko milion evra dnevno i uputio apel Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) da se pronađe rešenje.

Čadež je upozorio da ova situacija ne pogađa samo privredu Srbije i Hrvatske, nego i cele jugoistočne Evrope i Evropske Unije.

Ekonomista Mahmut Bušatlija je, komentarišući odnose između Srbije i Hrvatske, rekao da sankcije znače povratak u prethodno stanje međudržavnih odnosa i da je to dug period koji nanosi štetu obema stranama.

“Svi zaboravljaju da je sankcije lako doneti, ali da izlazak iz tih sankcija nije nimalo jednostavan, ni lak”, rekao je Bušatlija, gostujući u istoj emisiji.

Bušatlija je istakao da ga brine činjenica da se sada jasnije vidi disproporcija u ekonomskoj saradnji između Hrvatske i Srbije, jer Srbija Hrvatskoj sprečava prolaz robe, a Hrvatska Srbiji sprečava prolaz putnika.

Potpredsednik HGK za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher je u uključenju u istu emisiju rekao da u toj komori već dva dana pokušavaju raditi na stabilizaciji odnosa i na normalizaciji mera i protoka roba u oba smera.

“Naglašavam kako nam trenutno svima mora biti prioritet pronalazak zajedničkog rješenja, kako bi smo omogućili nesmetano poslovanje hrvatskih i srbijanskih gospodarstvenika”, dodao je Zaher.

 
Izvor: Tanjug

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close