Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Poslodavci

B&F reč nedelje: Poslodavci

by bifadmin

Pre nedelju dana Unija poslodavaca Srbije optužila je Vladu Srbije da pokušava da napuni državni budžet „preko leđa“ privrede i da je odlukom o smanjenju dnevnica za putovanje u inostranstvo napravila dodatni problem privatnim preduzetnicima. Zbog toga smo nedelju dana pratili ovu temu u medijima, ali priča o dnevnicama nije odmakla dalje od jednog saopštenja.

Da podsetimo, Uredbom o smanjenju dnevnica za putovanje u inostranstvo je propisano da devizna dnevnica iznosi 15 evra, a za putovanje u Srbiji 150 dinara.

 

Poslodavci 2

 

Poslodavci smatraju da će im se dešavati da će kada plate više nego što Vladina Uredba propisuje morati da za svaki dan proveden van granica države na veći iznos plate porez od deset odsto. Zbog toga traže od Vlade Srbije da propiše visinu neoporezivog iznosa dnevnica za službeno putovanje u inostranstvo zaposlenih u privrednim društvima, uvažavajući realne troškove putovanja u inostranstvo.

Propisivanje nerealno niskog neoporezivog iznosa privreda se dodatno opterećuje novim porezima na naknadu troškova zaposlenima, smatra UPS, a to će negativno uticati na konkurentnost domaće privrede na inostranom tržištu i njeno poslovanje u celini.

 

Poslodavci

 

Osim toga, postavlja se pitanje koliko je ova odluka Vlade u skladu sa važećim propisima.

„Zakonom o radu propisano je da zaposleni ima pravo na naknadu troškova u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, a ne u skladu sa Uredbom za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvu“, navodi se u saopštenju UPS-a.

Osim toga, donošenju Uredbe nije prethodila sveobuhvatna analiza i uvažavanje svih faktora, a posebno troškova u svakoj pojedinačnoj zemlji u koju zaposleni putuje, navode poslodavci.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...