Home VestiEkonomija Dojče banka bi mogla da zatvori 35.000 radnih mesta

Dojče banka bi mogla da zatvori 35.000 radnih mesta

by bifadmin

Dojče Banka je saopštila da će smanjiti broj zaposlenih za 9.000 u narednih pet godina i da će zatvoriti poslovnice u 10 zemalja. Na to treba dodati i 6.000 spoljnih saradnika koji će takođe ostati bez posla i posebnih 20.000 radnih mesta koja bi mogla biti izgubljena u narednih godinu dana kada Banka planira da proda imovinu vrednu četiri milijarde evra, uključujući i svoju kompaniju Postbank.

U obrazloženju stoji da Dojče Banka planira da se povuče iz Argentine, Čilea, Meksika, Urugvaja, Perua, Danske, Finske, Norveške, Malte i sa Novog Zelanda. Njen novi direktor Džon Krajan rekao je medijima da bančino glavno tržište ostaje Nemačka. Ona će se fokusirati na klijente i poslove u kojima dokazano ima uspeha a prepoloviće broj klijenata širom sveta i poslova vezanih za investiciono bankarstvo, od kojih ima više štete nego koristi.

Sve ovo je možda posledica njenih gubitaka. Banka je naime najavila da će gubici iznosili 6,2 milijardi evra u trećem kvartalu ove godine. Da podsetimo, Dojče Banka ima finansijske probleme zbog mnogo kazni i tužbi.

 

 

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...