Home VestiIT i nauka IT sistem otvorenih podataka omogućio bi razvoj malih i srednjih preduzeća

IT sistem otvorenih podataka omogućio bi razvoj malih i srednjih preduzeća

by bifadmin

Koncept države otvorenih podataka (Open Data) predviđa dostupnost informacijama, bez ugrožavanja bezbednosti podataka. Takav koncept ne samo što bi doprineo efikasnom i transparentom radu institucija, već bi ovi podaci bili statistički izvor za pokretanje velikog broja malih i srednjih preduzeća, zaključeno je na trećem po redu, seminaru za novinare na temu e-uprave u Srbiji, koji je organizovala kompanija Aseko SEE (Asseco SEE), regionalni lider i jedna od najvećih IT kompanija u Evropi.

„Institucionalni i zakonski okvir za formiranje elektronske države u Srbiji postoji, ali je potrebno njegovo dalje razrađivanje i implementacija, kako bi ovaj koncept u potpunosti zaživeo. Potrebno je uspostaviti jedinstveno telo za koordinaciju IT sektora, usvojiti Strategiju razvoja e-uprave, koja još uvek nije usvojena, kao i akcioni plan, zatim obezbediti razvoj e-države kroz razvoj državne uprave, pojednostavljenje procedura, izradu registara i transparentnost u radu, Osim toga, neophodno je da država razradi načela i principe kroz konkretne projekte, poput formiranja magistrale podataka za međusobnu komunikaciju državnih institucija (državni informatički auto-put), da bi se realizovalo sve što je potrebno da prestignemo zaostatak u ovoj oblasti,“ rekao je Vladan Atanasijević, član borda direktora Asseco SEE.

„Uvođenje koncepta otvorenih podataka (Open Data) može da doprinese direktnom privrednom razvoju države. Osim toga, ovo je primer kako unapređenje IT strukture države može direktno da doprinese razvoju ne samo javnog, već i privatnog sektora, kroz razvoj malih i srednjih preduzeća. Stvaranjem uvida u ove podatke, osim kontrole, otvara se i prostor za mnoge IT firme da kroz analizu i obradu podataka raznih javnih institucija razvijaju svoj biznis, što je trend koji se sada primećuje i u našoj IT industriji,“ rekao je Marko Mandić, direktor CAS sektora, Asseco SEE.

„Zakon o informacionoj bezbednosti, čiji je predlog dat na usvajanje, predstavlja pozitivan primer unapređenja pravnog okvira e-uprave. Ovaj zakon utvrdiće mere koje državni organi i privatni sektor moraju da preduzmu radi očuvanja bezbednosti svojih IT sistema. Tim odredbama će se od njih zahtevati postojanje plana postupanja radi prevencije incidenata u informacionim sistemima, čime će se informacionoj bezbednosti pridati odgovarajući značaj i predvideti mere i procedure za prevenciju sajber napada,” rekao je Dejan Đokić, direktor infrastrukturnih rešenja, Asseco SEE.

Osim Zakona o informacionoj bezbednosti, značajan zakon za oblast e-uprave je i Zakon o arhivskoj građi, koji propisuje da je država dužna da štiti i čuva arhivsku građu, da obezbedi adekvatne objekte i stručno rukovođenje, istakli su Igor Brnabić, direktor prodaje, Asseco SEE i Ljiljana Sekulić, direktor sektora za obradu dokumenata i član radne grupe za Zakon o arhivskoj građi, Poštanska štedionica. Zakon predviđa i formiranje Arhivskog fonda Srbije, usklađen je sa propisima arhivskog poslovanja u Evropskoj uniji, a pored državnih mogu se formirati i privatni arhivi. Zakon reguliše i način čuvanja arhivske građe, pitanja dokumentovanja elektronskih izvora, kao i prilagođavanja toj tehnologiji.

Za stabilizaciju ekonomskog i privrednog stanja u državi, jedan od važnih preduslova je povećanje efikasnosti državne uprave, a pristup koji to omogućava jeste jačanje naprednih informacionih tehnologija u upravi, odnosno primena E-države. Koncept elektronske države obezbeđuje postavljanje države kao servisa građana i privrede, jeftiniju i efikasniju administraciju, transparentnost, što omogućava privlačenje investicija, stranih i domaćih – drugim rečima, obezbeđuje kompletnu reformu najvažnijih sektora za državu, ekonomiju, društvo i same građane.

Pročitajte i ovo...