Home Slajder Može li i FED da nas iznenadi onoliko koliko je i ECB ove nedelje?

Može li i FED da nas iznenadi onoliko koliko je i ECB ove nedelje?

by bifadmin

Prošle nedelje je pomirljiva poruka predsednika ECB, Marija Dragog, donekle iznenadila tržište, uzrokujući velike gubitke za evro. Dragi je otvoreno ukazao da će ECB „preispitati“ svoj program kvantitativnog popuštanja (QE) i najavio nešto novo u decembru.

Njegovi nagoveštaji da su u daljem snižavanju već negativne -0.2% kamatne stope depozitnih instrumenata videli snažno ubrzanje u prodaji evra, sa kursom EUR/USD koji je prošle nedelje završio na nivou od 1,10 prvi put od avgusta, navodi u analizi direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank) Džon Hardi (John Hardy).

ECB ima ograničen prostor za uvođenje novina u svoje trenutno dostupne alate i nagla prodaja evra uoči ovog sastanka predstavlja i malo iznenađenje. Možda postoji prostor da se evro učini malo slabijim ako ECB ubrza tempo i miks kupovine obveznica iz programa kvantitativnog popuštanja, snizi kamatne stope i proširi trajanje programa do sredine 2017. godine ili kasnije, smatra Hardi.

Kasnije, svaki trajniji potez ka gore u inflaciji evrozone će najverovatnije zahtevati fiskalni rast od strane država članica Evropske unije, što ih je Dragi praktično i zamolio da urade, jer ECB već kupuje više obveznica nego što je potrebno da bi se finansirao sav deficit u evrozoni. Što se tiče evra, i naročito EUR/USD kursa, biće potrebno da vidimo agresivnija očekivanja FED-a za vraćanje u igru i tako nastave da održavaju kursa evra i dolara niskim.

Po mišljenju stručnjaka Sakso banke, nagoveštaj pred sastanak Američkog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) FED-a, ukazuje da je to jedan od onih sastanaka na kojem nećemo čuti izjavu o novoj monetarnoj politici i da će biti bez prateće konferencije za medije ili skupa prognoza FED-a. Posle objavljivanja drugog uzastopnog slabog izveštaja o zaposlenosti objavljenog početkom oktobra, tržište je prilagodilo očekivanja oko povećanja kamatnih stopa FED-a na nove najniže nivoe u ovom ciklusu, tako da se prvo povećanje kamatnih stopa FED ne očekuje sve do kraja sledećeg leta. U tom svetlu, biće gotovo nemoguće da izjava sa FOMC sastanka donese iznenađenje zbog pomirljivog plana.

Posle prošlonedeljnog sastanka ECB i na drugoj strani sutrašnjeg sastanka FOMC, spremni smo za značajan potencijal nestabilnosti na deviznom tržištu do kraja godine. Naravno, odnos EURUSD može da ostane u rasponu 1.05-1.15, neko vreme, ako se desi da podaci nekoliko sledećih američkih pokazatelja razočaraju. Ali je verovatno da će izjava sa FOMC sastanka ove nedelje ipak pokazati da FED želi da zadrži mogućnost povećanja kamatnih stopa u decembru na stolu.

Tržište uopšte nije spremno za tako nešto, kao ni za najmanje bitno od iznenađenja o podacima o inflaciji u SAD od ovog petka i što je najvažnije, niti je spremno za snažan oktobarski izveštaj o platama. Ako će se u nedeljama pred nama podaci u SAD i pomirljiviji ton FED vratiti ponovo na sto, moglo bi da se desi da imamo paritet kursa EURUSD uoči Nove godine, zaključuje Džon Hardi.

Pročitajte i ovo...